fredag 9 januari 2009

Ekologisk mat

Du köper väl ekologisk mat?

Här finns en lista på matvaror som finns ekologiskt odlad med motiveringar till varför man ska välja den ekologiska varan i stället för den "vanliga". Visste du till exempel att du räddar regnskog genom att köpa ekologisk mjölk? En stor del av fodret till konventionella mjölkkor består av soja, ofta odlad på mark som tagits från småbönder. Följden blir att bönderna, för att överleva, tvingas odla upp regnskogsmark.

Det argument som man oftast hör till att folk inte köper ekologisk mat är att det är för dyrt. Att den ekologiska maten är dyrare kan inte vara ett stort problem. Vi handlar så mycket ekologiskt som vi kan hitta på ICA och Coop till vår familj. Trots det så ligger vår matkostnad långt under konsumentverkets beräkningar. Vi snålar inte, men vi äter inte heller oxfile regelbundet (knappt alls).

Andra bloggar om: , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Min erfarenhet som ekologisk mathandlare är att det är mycket billigare än folk tror. Ibland gör jag överslag som visar att det kanske handlar om max 1000:-/månad i merkostnad (2 vuxna, 2 småbarn) på en total budget om cirka 6000. Då köper vi allt ekologiskt alternativ om vi kan hitta, de på listan du länkade och allt annat (palsternackor, äppel, vitkålen, löken, socker/mjöl etc, buljong, choklad, ev. godis, smör, ost, oliver...ja allt). På köpet får vi flera gånger godare mat som man äter mindre av eftersom den är mer mättande och närande.