fredag 30 maj 2008

Mineko Iwasaki: Den Sanna Historien

Att vara geisha verkar vara ett slitigt jobb enligt Mineko Iwasaki i boken Den sanna historien.

Boken är en berättelse om Mineko Iwasaki liv som Geisha. Hon började tränas när hon bara var fyra år gammal då hon skildes från sin familj för att uppfostras till en bra geisha.
Från att hon var femton år jobbade hon nästan dygnet runt, 365 dagar om året. Hon började morgonen med lite städande, förmiddagen och större delen av eftermiddagen var det danslektioner och en del andra lektioner. Sedan var det dags att göra sig i ordning till kvällens uppdrag. Hon fick hjälp med att klä på sig alla dom speciella kläderna i många lager.

Under kvällen kunde hon ha ett antal olika bokningar till tillställningar som hon skulle närvara som sällskapsdam vid. Kvällen avslutades sedan med att hon tittade till en nattklubb. Det blev inte många timmars sömn och detta pågick året om. Inte så konstigt att hon kände att det var dags att lägga av innan hon ens fyllt 30 år. Idag är inte geishaverksamheten lika stor längre. Affärsmän roar sig på andra sätt.

Boken är inte så välskriven men beskriver ett intressant levnadsöde och ger en viss inblick i den Japanska kulturen med allt som förväntas av olika personer. I alla fall som det var för ett antal år sedan. Antar att kulturen förändras även i Japan till att bli mer utslätad och lik alla andra länder.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: