torsdag 23 januari 2014

Min lilla ingenjör

Häromdagen satt Martin som vanligt och spelade datorspel. Han spelar mycket men förklarar gärna vad han håller på med om man sätter sig bredvid. Just den här gången började han själv berätta innan jag ens hunnit sätta mig. Sedan blev jag fast en god stund för det var riktigt spännande.

Han spelade Minecraft. Det är ett spel där man får vara kreativ och bygga saker och konstruktioner. Den här gången visade han hur man kan programmera spelets byggstenar. Han visade hur han kunde få Zombies att uppstå på en bestämd plats när han drog i en spak. Han visade också hur han kunde lägga in villkor så att saker bara hände när han stod inom ett visst avstånd från blocket, eller hade en viss uppnått en viss nivå. Häftigt, det här liknade verkligen "riktig" programmering.

Som liten ville han bli brobyggare och det kommer säkert bli något slags ingenjör av honom. Han är bra på att konstruera saker. Han har alltid byggt häftiga legokonstruktioner. Det händer aldrig att han bygger efter ritningarna men han konstruerar gärna manicker och mojänger.

För att peppa ingenjörsintresset så har jag anmält honom till Experimentfabriken. Det är ett projekt för att locka unga att bli ingenjörer. Det är fyra tillfällen då de ska få labba med kemi. De ska experimentera med DNA, laktos och få göra slime. Låter jättekul och det tyckte Martin också. I eftermiddag är första tillfället så det ska bli spännande att höra vad han tycker efteråt.

2 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Åh vad kul!! Minecraft har jag hört ska vara ett riktigt bra spel! Och ska nog styra in dottern på det om hon är intresserad. kul med sån där experimentfabrik. Det kommer han nog att uppskatta!

Maud/En bok om dagen sa...

På "min" skola har vi ett legolab med tekniklego (som ansluts till dator och styrs med program som man själv utformar). Fantastiskt roligt, tycker många av just minecraftspelarna.