torsdag 2 januari 2014

Fröken Frimans krig

Jag har följt SVT:s serie Fröken Frimans krig. Det var tre delar, vilket jag tycker är en lagom lång serie att lyckas följa. Serien var både bra som underhållning och som historielektion.

Fröken Frimans krig handlar om Fröken Friman som blir arg på allt matfusk som förekommer i Stockholm i början på 1900-talet. Matfusket drabbar främst de fattiga som blir sjuka av den dåliga maten. Tillsammans med några andra kvinnor drar hon igång kvinnornas andelsförening som sedan öppnar mataffären Svenska Hem. Motståndet från de etablerade handlarna är stort. Kvinnorna motarbetas både av grossister och i hemmet. Mannen är inte vana vid att kvinnan vill ut och jobba.

Efter att ha sett serien blev jag nyfiken och läste lite om Svenska Hem som var en kvinnlig kooperation i Stockholm som startad 1905. Dessa kvinnors kamp är säkert en viktig del av kvinnornas frigörelse. Kampen för jämställdhet pågår ju fortfarande men har kommit en bra bit längre sedan början på 1900-talet. Ibland kan man tycka att det återstår mycket, men samtidigt tror jag att det måste få ta lite tid också. Jag gillar inte kvotering för att få in kvinnor. Jag skulle inte vilja ha ett jobb för att jag är kvinna. Jag vill ha jobbet för att jag kan det som krävs, men då ska kvinnliga egenskaper värderas lika högt som manliga.

Det finns mycket att säga om jämställdheten, men se tv-serien så får du underhållning, en historielektion och se bra skådespel. SVTplay visar fortfarande serien.

2 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Verkar väldigt bra! Kanske ska ta och investera lite tid i den serien då! TAck för tipset! HAr du sett "historieätarna"? Det är ett riktigt bra program det också!

Camilla sa...

Nej, historieätarna har jag inte sett men hört mycket positivt om. Det kanske är dags att titta på de programmen, om det finns kvar på play.