måndag 17 september 2012

Scoutplanering

En del av syftet med att gå TreMaHa var att få inspiration och ideer att använda för våra vanliga scoutmöten. Det är ju så svårt att hitta på nya saker ibland. Nu har jag planerat in ett par av helgens stationer som aktiviteter i scouternas terminsprogram.

I morgon ska vi bland annat prata sjukvård med scouterna. På helgens tävling var det en station där våra sjukvårdskunskaper testades. Uppgiften då var att ta hand om en skadad person som låg precis vid vattnet med blödning och slag i huvudet. Informationen om personen visste vi förstås inte innan, utan fick vi ta reda på på plats. Det var en nyttig övning i hur man ska agera när det blir verklighet. Det är stor skillnad på att hantera en nödsituation live jämfört med att läsa i en bok om hur man förväntas göra. På morgondagens scoutmöte blir det i något mindre skala, men inspirerat av helgens tävlingsmoment.

En annan station i helgen var att surra en trefot med ett par tvärslåer. Konstruktionen skulle hålla att två personer stod på den. På tävlingen var det naturligtvis på tid, ju snabbare desto fler poäng. Även surrningen tänkte jag köra med scouterna senare i höst. Då blir det inte på tid utan mer koncentrerat på att lära sig göra bra surrningar, men åter igen inspirerat av helgens tävlingsmoment.

Scouter, scouter och scouter har det varit den senaste veckan. Jättekul, men efter morgondagens scoutmöte är det dags att varva ner lite.

Inga kommentarer: