lördag 12 november 2011

Surdeg

Förra sommaren gjorde jag ett försök att baka bröd med surdeg, men då tröttnade jag på allt baltande, planerande och väntande. Efter att ha hittat en inspirerande bok på biblioteket, av misstag, så tänkte jag nu försöka igen. Jag började i tisdags kväll med att blanda vetemjöl, vatten och rivet äpple. Detta har stått i köket och puttrat i några dagar. Detta behöver man inte göra varje gång, utan bara för att få en grund.

I fredags morse började jag blanda ihop en deg. På kvällen var det steg två då allt skulle blandas samman och sedan jäsas i kylen över natten.


Slutligen blev det färskt surdegsbröd till lördagsfrukosten. Inte så dumt! Det blev två rejäla limpor så nu finns det en hel del bröd i frysen också.


Jag ska göra några försök till med min surdegsgrund och se vad jag tycker om surdegsbakandet. Det kändes som att det var mindre baltande denna gången än vid förra försöket då jag följde ett helt annat recept. Någon som har ett eller två bra recept att dela med sig av?

1 kommentar:

Cicki sa...

Som du vet är jag ju såld på surdegsbröd. Jag har flera bra recept så om du mailar mig din mailadress så kan jag skicka lite recept till dig. Kul om du också fastnar för detta goda typ av bröd.