måndag 28 juli 2014

E L James: Femtio nyanser av honom

Under våren har jag lånat ut en del böcker till en kollega. Strax före sommaren kom hon med den här boken och tyckte att jag skulle läsa den. Det är Femtio nyanser av honom av E L James. Jag har sett titeln men inte noterat den eller läst något om den trots att det känns som att alla med minsta bokintresse känner till boken.

Nu under semestern har jag läst boken. Jag blev lite förvånad när jag kommit en bit in i boken. Man anar redan de första sidorna vart åt det är på väg, men att det skulle vara så mycket sex och så ingående var jag ändå inte riktigt beredd på.

På ett sätt är det en väldigt enkel handling. En ung studentska (oskuld dessutom) möter en ursnygg mångmiljonär och inleder ett förhållande. Samtidigt är inte den här mångmiljonären helt lätt att förstå sig på. Han har många olika sidor och det är svårt att komma honom nära och förstå hans känslor. Man kan säga att han har många nyanser, femtio kanske. Att ett av hans stora intressen är BDSM-sex är i alla fall lätt att förstå. Han lär henne mycket om sex, men hon lär honom en del om kärlek. Detta gör att boken ändå har en intressant handling, om än inte så tung.

Personerna i boken är intressanta, men det blir väldigt mycket fokus på sexet. Jag skulle vilja veta hur det går för personerna men är ändå inte så sugen på att läsa fortsättningarna. Enligt dottern så har var enda fjortis läst denna boken så hon bara skrattade när hon såg att jag läste den. Jag vet faktiskt inte vilka som är målgruppen, men många kan nog läsa den men på olika sätt och en storsäljare har den ju helt klart blivit.


1 kommentar:

Maud/En bok om dagen sa...

Jag hoppas faktiskt att det inte är så många fjortisar som läser just den här boken med tanke på hur snett maktförhållandet är och hur boken slutar...