lördag 15 januari 2011

Matlagning

Ett intressant fenomen är alla dessa matkassar som man kan få levererade till dörren. Koncepten varierar lite mellan leverantörerna men i princip går det ut på att man köper en matkasse med råvaror för fem middagar inklusive recept och får den levererad till dörren.

Den största fördelen som jag ser det är att man kan få nya idéer och ny inspiration, men det går ju hitta på nätet också. Man kommer helt säkert att prova på råvaror som man normalt inte köper.
Nackdelen är ju att det inte är mat som vi är vana vid och jag tror att det kan vara svårt att få barnen att äta en hel del av rätterna. Å andra sidan kan det ju förstås vara nyttigt för både barnen och oss vuxna. Att maten kommer hemkörd gör ju inte jättestor skillnad eftersom man ändå måste handla frukostmat och en del annat.

Jag har inte provat någon leverantör av matkassar, men jag lyssnar intresserat vid lunchdiskussionerna på jobbet. Det intressanta med hela detta är att de som har samma matleverantör har samma mat den veckan. "Det där hade jag i matlådan igår", "Det där ska vi laga i kväll", "Det där lagade vi igår" hörs väldigt ofta. Är det inte ett intressant fenomen att en stor del av sveriges befolkning (ganska många i alla fall) äter samma maträtter?

Än så länge väljer jag att hitta på vår meny själv, med lite hjälp av resten av familjen. Idag blev det fläskstek, potatis och brunsås till middag och till kvällsmat blev det quinoa, rödbetor och getost, med tacorester till barnen. Det svåra är att variera sig och ofta faller vi tillbaka in i köttfärs- och falukorvsträsket. Hur får du inspiration till din meny?

1 kommentar:

Trillingnöten sa...

Jag tycker att det kanske kan vara en kul grej att testa matkassarna nån gång då och då. Kanske en vecka per månad...Bara för att få variation. Här hos oss finns inget sånt :) Jag hittar inspiration på nätet, andra bloggar, recept i tidningar. Ändå orkar man oftast inte anstränga sig varje dag...det blir lätt en kycklinggryta, köttfärssås eller laxi ugn...detär våra paradrätter. Nu ska jag försöka testa en ny maträtt i veckan!