onsdag 20 januari 2016

Jenny Nordberg: De förklädda flickorna i Kabul

Jag fick en bok i julklapp. En bok som lockade så den hamnade överst i att-läsa-högen. Nu har jag läst ut Jenny Nordbergs De förklädda flickorna i Kabul. En mycket intressant bok om dagens liv i Afghanistan, med en helt annan syn på skillnaden på könen än vad vi i väst är vana vid.

Boken handlar om hur många familjer i Afghanistan känner sig tvungna att klä sina flickor som pojkar. Det finns flera anledningar till att de gör så. Det är dels för att familjen ska få högre status. Hela familjen får högre status när det finns en son i familjen. En annan anledning är att flickorna i familjen inte får gå ut själva. De måste ledsagas av en man. En liten son fungerar utmärkt som beskyddare åt äldre döttrar. Ytterligare en anledning till att klä flickor som pojkar är för att få större möjlighet att få en son. Om man klär en dotter som son så ökar man chansen att nästa barn är en son, enligt många i Afghanistan i alla fall.

Det spännande är att det inte på något sätt är hemligt att familjer gör så här. Många i omgivningen vet om att det är en flicka men behandlar ändå den förklädda flickan som pojke. Förklädd som pojke kan barnet gå ut och leka, de kan gå ut och uträtta ärenden och de kan skaffa sig utbildning. Det är inte alltid spädbarn som börjar kläs som pojkar, det kan lika gärna vara en dotter som är några år.

De flesta flickor byter tillbaka till att vara flicka före puberteten, eller några år senare när giftaserbjudanden börjar komma. En flicka kan alltså leva ett pojkliv ända fram till bröllopet. Då plötsligt ska hon lära sig att gå med värdighet, aldrig titta en man i ögonen och över huvud taget bete sig på ett helt annat sätt. Ingen lätt förvandling.

En del flickor trivs så bra med att vara pojke, i alla fall jämfört med det instängda alternativet, att de inte vill byta tillbaka. Det är däremot väldigt kontroversiellt att vara ogift kvinna när man börjar passera giftasåldern. En del väljer då att fly utomlands för att kunna leva som västerländska kvinnor.

Boken ger en otroligt intressant inblick i människornas liv. Om hur komplicerad frågan är. Hur fäder vill att deras döttrar utbildar sig, men kan samtidigt inte stå emot de stora summor pengar som de kan gifta bort sina döttrar för. Upplägget är inte heller helt lätt för männen, även om de på många sätt har ett friare liv. De har samtidigt hela försörjningsansvaret plus att de måste visa att de kan få en son, för att anses som en bra man.

Jag säger bara; läs boken! Ett steg i att öka förståelsen mellan olika kulturer och inte lättvindigt fördöma människor för att de beter sig "konstigt".

Inga kommentarer: