måndag 9 mars 2015

Tysta rum

För att din hjärna ska vara effektiv så behöver den pauser. Detta motarbetas ofta av dagens arbetsmiljöer. Jag har en känsla av att det fortfarande blir vanligare och vanligare att sitta i kontorslandskap. Själv sitter jag i landskap och måste säga att det går bättre än väntat. Jag var väldigt tveksam när jag för ett par år sedan skulle flytta från eget rum till landskap.

Våra landskap har dämpande mattor och annat som ger en dämpad ljudnivå. För att det ska fungera bra krävs det att de som sitter ihop också jobbar ihop. Då ger det en massa bra överhörning. Man kan få en massa bra information utan att ens fråga efter den. De gånger jag tycker det varit jobbigt är då jag ska läsa in mig på något nytt. Det som är motigt och kräver koncentration, då störs jag av folket runt omkring.

Att jobba i kontorslandskap blir ändå väldigt intensivt. Man har hela tiden folk omkring sig och förväntas svara på snabba frågor. Det blir inte mycket paus för hjärnan. Ibland kan jag gå på toaletten bara för att få ett par minuter för mig själv.

Idag läste jag om en affärsidé som bygger på vårt behov av paus under dagen. Du kan hyra ett tyst rum per timme och få vara där helt själv. Detta finns tydligen i större städer. Man laddar ner en app, bokar, åker till rätt adress och knappar in en kod. Smart, eller?

Är det verkligen så bra när vi bygger arbetsmiljöer som kräver dessa tysta rum att hyra? Borde vi inte kunna klara en arbetsdag utan att låsa in oss helt själva, alternativt borde det inte finnas utrymme på jobbet för att få vara helt själv en stund?

Nästa fundering är om ett tyst rum verkligen är det jag vill ha. Jag vill nog hellre ha en lummig skog med susande träd och fågelkvitter. Det tycker jag är mer avkopplande än ett helt tyst rum.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressanta reflektioner. För mig som hörselskadad blir det ingen överhörning. Jag hör inte vad kollegorna pratar om ens när de står vid skrivbordet intill, och fem minuter senare fråga om precis samma sak som precis har diskuterats. Å andra sidan har jag kanske lite lättare att koppla bort balgrundsbruset på grund av detta?

Problemet med att inte ha en lugn plats för mig är att jag blir fruktansvärt trött efter en lyssningsintensiv dag med mycket möten. Om jag har suttit några timmar i workshop så är all koncentration slut och all energi har gått åt till att hänga med. Då skulle jag verkligen behöva sätta mig någon timme där det är tyst för att återhämta mig lite. Man får helt enkelt inte ett vettigt svar från mig på eftermiddagen en sådan dag.

Jobbigt även om jag använder mikrofon. Ljudet blir lite bättre men saknar riktning och projektorbrum brukar förstärkas mycket efter som de ofta finns mitt på konferensbord där mam vill ha mikrofonen. Allt prassel förstärks också mycket.

Min favoritarbetsplats vore kanske landskap men med lugn plats för skrivbordet utan spring och stök. Då kan man hänga med lite i vad som händer, men också dra sig tillbaka om man behöver fokusera på något.

Tricks jag brukar dra till med är att komma tidigt på morgonarna och få jobba lite ostört innan alla andra är på plats, plus att jag har förhandlat mig till rätt att sätta mig i ett grupprum och jobba en stund när jag känner att det är alldeles för mycket.

Anna

Camilla sa...

Tack för din långa kommentar Anna. Visst är det olika för olika personer hur man reagerar på kontorslandskap och ännu mer för dig och andra som har speciella krav på arbetsmiljön. Det är fantastiskt mycket vår hjärna ska orka med på en dag och ibland kan det bli för mycket att bearbeta.

Just nu sitter jag i ett mindre och stillsammare grupprum och visst är det skillnad.