lördag 7 mars 2015

Normer i friluftslivet

Jag har följt podcasten Färd sedan den startade. Det har varit många intressanta avsnitt om friluftslivet i vardagen, matlagning ute, fjällvandring, långfärdsskridskor, kläder, kartor och så vidare. Det är två grabbar från Linköpingstrakten som gör podcasten. Jag tycker de får till ett varierat och intressant innehåll.

Ett av de senaste avsnitten stack ändå ut som ännu lite intressantare. Då hade de bjudit in två tjejer och diskuterade normer. Tanken med att bjuda in två tjejer var att bredda perspektivet, men de konstaterar själva i programmet att breddningen egentligen blev ganska liten då de alla fyra är i medelåldern, från samma del av landet, samma etnisitet och så vidare.

Hur som helst så blev det en bra diskussion om normer inom friluftslivet. Vad förväntas det att du har på dig för kläder? Är det ok att åka till ett scoutevenemang i kjol och högklackat?
Vi som är aktiva friluftsmänniskor och har fjällrävenbyxor och goretexjackor, skrämmer vi bort nya utövare? Genom att ordna kurser om hur man kommer ut i skogen, säger vi då att det är svårt så att vi skrämmer bort folk från att bara ge sig ut i skogen?

Spännande frågor! Jag ska i alla fall tänka mig för nästa gång jag möter blivande och nya scouter. Jag kanske tar på mig jeans och en enklare jacka för att visa att det är ok att komma i precis det du har hemma.
Jag har själv kommit till en scoututbildning, efter att ha varit scoutledare i nästan 10 år, och tittat på alla och tyckt de ser ut som "superscouter". Jag tvekade verkligen på om jag passade in och om jag var tillräckligt mycket scout. Kläder och andra markörer påverkar vekligen hur vi ser på folk.

1 kommentar:

Trillingnöten sa...

Ja, det där med kläder är onekligen väldigt viktigt i alla yrken. Och jag kommer på mig själv med att "döma" människor i olika yrken beroende på vad de har på sig. Till exempel, skulle man lita på en advokat som kommer i shorts och T-shirt till jobbet? Förmodligen inte :) Samtidigt är ju inte kläderna allt. Jag ogillar mode och att shoppa kläder. Gör det för att jag måste i princip...