torsdag 19 mars 2015

Cykelbekymmer

Jag cyklar en mil till jobbet nästan varje dag, året runt. Det kräver en bra cykel. Min gamla trotjänare börjar sjunga på sista versen. Senast jag hade den på cykelverkstan sa killen att "nästa gång får du nog fundera på att köpa en ny". Stödet är slappt och går ibland emot ekrarna i bakhjulet. Framlyset har lagt av och fått ersättas med batterilyse. Sadeln är sprucken. Låset har rostat igen. Växlarna hoppar ibland. Kedjan är slut igen och det knakar oroväckande inne i navet. Handbromsen fungerar i och för sig att dra åt, men sedan får man stanna och manuellt dra ut bromsklossarna. Inte så praktiskt! Det är lite för mycket att åtgärda på en så gammal cykel.

Jag älskar min cykel, min Crescent Rissa Sport. Den passar mig så bra. Den är lättcyklad, har fotbroms, 7 växlar och ändå sitter man lite sportigt framåtböjd. Jag har svårt att skiljas från den, men nu kommer den att få agera vintercykel med vinterdäck på. Det duger den till ett tag till.

Så är det då uppgiften att hitta en ny favoritcykel. Jag tänkte att det borde vara enkelt. Jag kliver väl helt enkelt in i cykelaffären och säger att jag vill ha en likadan. Så enkelt var det förstås inte! Modellen Rissa Sport finns inte längre. Nu finns en modell som bara heter Rissa (vilket det fanns när jag köpte min också) och den skulle enligt säljaren motsvara min.

Idag var jag tillbaka i cykelaffären igen och hade tänkt köpa en Rissa i alla fall. Efter en provrunda konstaterade jag dock att den var ju inte alls som min cykel. Jag blev så besviken!

Efter lite funderande och velande provade jag i stället en Nishiki 307. Den kändes bättre, mer som min gamla. Eftersom det inte blev som planerat och jag fortfarande var besviken över det så åkte jag hem för att sova på saken. Till i morgon borde jag ha bestämt mig om jag vill ha Nishiki-cykeln för det fanns bara en kvar. Finns säkert fler på andra ställen men jag råkar ha rabatt i den här cykelaffären genom jobbet. 10% gör ju några hundralappar på en cykel.

Just nu lutar det åt att det blir en sån cykel. Den hade i alla fall fördelen att vara väldigt snygg. Färgen var matt vinröd så den sticker ut lite från alla vita, grå och svarta cyklar.

1 kommentar:

Trillingnöten sa...

Det är ett viktigt det blir rätt för dig, du använder den ju så pass mycket!