måndag 30 juni 2014

Brian Cathcart: Flugan i katedralen

"Hur en liten grupp vetenskapsmän från Cambridge vann kapplöpningen om att först lyckas klyva atomen", så står det på framsidan av Brian Cathcarts bok Flugan i katedralen. Det sammanfattar väldigt väl vad boken handlar om. Boken är alltså ingen fantasihistoria utan handlar om de vetenskapsmän som i början på 1900-talet försökte ta reda på allt om atomen och dess innehåll.

Det cirkulerar en del namn i boken, för många för att jag ska komma ihåg vem som är vem, men det gör ingenting. Det viktiga är inte vem som gör vad utan hur de jobbar för att komma framåt. Just dessa vetenskapsmän var praktiker som konstruerade hjälpmedel och mätverktyg för att kunna utföra sina experiment. Det var helt andra forskare som satt på sina kammare och räknade på hur det kunde vara.

Man gjorde flera upptäckter om atomen i början på 1900-talet och hela forskningsområdet partikelfysik uppstod. Man utbytte erfarenheter mellan universiteten, men konkurrerade också om att vara först. Boken berättar många intressanta händelser och frågeställningar.

Jag läste boken för att vi hade den i bokcirkeln. Den var lättläst och värd att läsa men är samtidigt inte en av mina favoriter. Man behöver inte veta en massa om kemi och fysik för att ha glädje av boken utan kan se den som en bit av vår historia, en bit vetenskapshistoria, och det är ju intressant.

Inga kommentarer: