måndag 14 april 2014

IT-coach

Jag läste nyligen en krönika i tidningen Ny Teknik om att utnyttja våra IT-resurser på bästa sätt och kanske med hjälp av en IT-coach. Spännande tanke. Jag har tillgång till ett nätverk, till internet med en massa information, men använder jag informationen på ett smart och effektivt sätt. Jag har ju tagit hjälp av en löparcoach för att (kanske) lära mig springa smartare och effektivare. Då vore det kanske smart med en IT-coach för att lära mig utnyttja mina IT-resurser smartare?

Hur använder du all information som finns tillgänglig? Tänk all tid som vi lägger på att sålla information.

På nätet finns en massa recept. Jag kan googla hur länge som helst men ändå inte hitta det recept som skulle passa mig bäst just nu.
På facebook kan jag få veta allt möjligt från nära och avlägsna vänner, men vill jag verkligen se varenda länk som mina vänner lägger ut? Hur sållar jag fram den informationen som jag verkligen vill ha från mina vänner?
Jag surfade runt och tittade på lappteknik härom dagen. Jag får hur mycket träffar som helst på det ena lappverket vackrare än det andra, men det blir för mycket. Jag får beslutångest och prestationsångest. Vore perfekt om jag kunde få lagom mycket träffar.
Musik finns det ju hur mycket som helst som går att få tag på, men det vi vill ha är en lämplig spellista. Där har spotify verkligen hittat rätt och hjälper oss att få den information (musik) vi vill ha utan att vi behöver tala om exakt vilka låtar vi vill höra.

Annat som IT-coachen kan hjälpa till med vore att konfigurera dator och telefon så att den rapporterar  de händelser jag vill veta omedelbart och sparar de jag inte bryr mig om just nu. Till exempel vill jag kanske ha fler notifieringar på dagen än på natten, men jag vill ju fortfarande väckas om det är något akut.

Det finns nog en massa annat som kan förbättras i mitt (och andras) it-användande så att vi kan dra nytta av tekniken utan att tröttas ut. Var hittar jag en IT-coach?

1 kommentar:

Trillingnöten sa...

Åh vad spännande! Ja, man spenderar mycket tid i cyberrymden och man slösar säkert massor med tid där om man inte vet hur man ska vara effektiv.