onsdag 23 januari 2013

Köttskatt

De senaste dagarna har det pågått debatt om köttskatt. Jag har inte satt mig in i detaljerna och vet inte riktigt hur det här var tänkt, men det är bra att det blir debatt om köttätandet. Vi svenskar äter mycket mer kött än vi skulle behöva göra. Vi behöver inte så mycket kött för att må bra och ur miljösynpunkt borde vi äta betydligt mer vegetariskt.

Idag på jobbet började vi diskutera detta med köttskatten och allmänt om kött. Det är skrämmande hur lite vi vet om hur djurproduktionen går till och hur lite vi vet om skillnaderna mellan utländskt kött, svenskt kött och kravkött. Jag tycker ämnet är intressant och känner att jag kan lite om det, men ändå så mycket jag inte vet och inte kan argumentera om i en diskussion.

Min personliga slutsats blir ändå att jag ska försöka laga ännu mer vegetariskt och när vi äter kött så serveras alltid rejält med grönsaker för då går det åt mindre portioner med kött. Ett av mina nyårslöften var ju att äta minst två vegetariska matlådor i veckan och ytterligare minst en vegetarisk kvällsmat hemma. Detta har gått hur bra som helst hittills. Det gäller bara att tänka om lite grann. Jag har bland annat ätit wok med couscous eller ris, broccoli- och ädelostpaj, ärtsoppa, tortellini med sås, kikärtsbiffar. Dessutom blir det ibland smörgås till kvällsmat, vilket oftast är vegetariskt även om det inte är lagad mat.

2 kommentarer:

Cicki sa...

Jag hinner lyssna rätt mycket på radio och på P4 tar de oftast upp rätt aktuella ämnen. Som det här med köttskatten.

När livsmedelsverket rekommenderar 2 vegetariska dagar i veckan så räknar de även pannkaka som vegetariskt. Vilket det egentligen inte är. Men det är i alla fall köttfritt.

Vi äter nog rätt lika som ni gör. Jag gör ju mycket soppa och då oftast med grönsaker. Som imorgon när jag ska göra champinjonsoppa. Eller att vi gör en gryta med mycket grönsaker och lite kött.

Där jag slarvar är med pålägget. Jag vill gärna ha något köttigt pålägg som skinka, salami eller leverpastej. Men det är ju sådana små mängder att kanske inte räknas.....:-)

Hans Persson sa...

Vegetariskt är det väl (lakto-ovo-vegetariskt, som väl är vad man brukar avse)? Det är inte veganskt, däremot.