torsdag 17 januari 2013

GÅ och handla

I morgontidningen härom dagen stod det om transporter och miljöpåverkan. Det var en stor artikel om hur stora transportföretag jobbar för att minska sin miljöpåverkan. Det kan ju vara intressant, men det intressantaste hittade jag i artikeln bredvid. Där stod att det är vi konsumenter som står för den stora miljöpåverkan när vi tar bilen till affären:
"Säg att du åker till köpcentret och handlar en kasse full med tio kilo mat av alla slag. Har du en bil som drar 0,7 liter etanolblandad bensin per mil och kör en halv mil, så släpper du ut mer än dubbelt så mycket växthusgaser som lastbilarna som tagit varorna från hela Europa och ända fram till din stormarknadsbutik."
Detta är värt att tänka på! Vi handlar i stort sett all vår mat i butiken som ligger på fem minuters gångavstånd hemifrån. Nu råkar vi bo nära en ganska stor bra affär och det känns bra. Jag tycker att det går enklare och fortare att handla i den lite mindre butiken än att ta bilen till stormarknaden. De extra kronorna som maten kanske kostar sparar vi säkert in på bensin. Dessutom känns det extra bra att kunna bespara moder jord de extra utsläppen som bilresan till stormarknaden skulle ge.

Inga kommentarer: