lördag 2 augusti 2014

En veckas scoutläger

Lägerliv, tält, hämta vatten, elda för matlagning, matlagning, bajamajor, bada i sjön, paddla, vandra, hinderbana, samarbetsövning, lägerbål, hantverk, lekar, sång, glass, nya och gamla kompisar, alla åldrar på samma yta, frihet och ansvar, regn, åska, sol, disco i gräset och en massa skratt. En sådan sommarvecka borde ALLA barn och ungdomar (och även föräldrar) ha varje sommar.
Under en vecka har vi bott i ett tält tre vuxna och fyra ungdomar på 13-14 år. Vi har bott i en by tillsammans med ytterligare nästan 30 scouter från ytterligare två kårer. Vår by har varit en del av Nordöstra götalands scoutdistrikts läger Wild & Crazy med nästan 1200 deltagare.
Det är en häftig upplevelse när hundratals människor kommer till ett stort, tomt gräsfält. På några timmar byggs det upp tält, kök, bord, tvättställ, portaler och en massa andra kreativt skapade saker. Förutom tälten är det mesta skapat av träslanor och surrgarn. En del halvfabrikat som deltagarna förberett hemma finns med men allt byggs ändå ihop på plats. Så lever nästan 1200 personer på denna gräsplätt i en vecka, för att sedan på ett par timmar tömma fältet igen.

Från vår kår var vi bara sju personer, varav tre från vår familj. Martin ville gärna åka och jag tyckte det skulle vara roligt. Det vore förstås roligare om fler varit med från vår kår, men samtidigt fick vi bo, leva och laga mat ihop med två andra kårer. Fördelen med att vara så få är alltså att vi fått många nya vänner. Jag har haft trevligt och bra på alla sätt, men mest har jag njutit av att kunna erbjuda dessa fyra ungdomar en fantastisk vecka. Glädjen i att få se och få vara delaktig i deras glädje.

Det har varit många mysiga stunder, men en av de bättre var nog ändå den eftermiddagen när en hög blandade scouter och vi tre ledare låg och slappade i vårt tält. Scouterna låg på varandra och huller om buller, men lugnt och avslappnat. Vi småpratade om allt möjligt och drog en massa dåliga skämt och ordvitsar. Många skratt blev det! Efter en eller två timmar kom vi ut ur tältet med ny energi att ta tag i matlagning och annat som behövde fixas.
En annan höjdpunkt var när våra scouter och övriga jämnåriga i byn, sammanlagt nio stycken, skulle ut på ett heldagsäventyr med paddling, matlagning och vandring. Det var ont om kanoter så vi ledare fick inte följa med. Nöjdheten och stoltheten när scouterna fick ge sig iväg själva och när de kom tillbaka efter att ha haft en bra dag helt själva, det är sånt som får dem att växa. Det fanns funktionärer med följebåt och så vidare så allt skedde under säkra förhållanden.
Jag blir också imponerad av Martin och en kille till som sista dagen stod hela eftermiddagen och instruerade andra scouter vid en aktivitet. Det var "marknadsdag" sista dagen. Varje by ordnade en eller två aktiviteter. Sedan fick alla gå runt och prova på de andras aktiviteter. Det fanns alla möjliga lekar och påhitt på scoutvis. Det var hantverk, spa, tävlingar, samarbetsgrejer, provsmakning och en hel del annat. Martin och kompisen instruerade vid vår ena station hela eftermiddagen. De gjorde det så bra och fixade det utan problem och såg verkligen ut att trivas. De kan bli bra ungdomsledare så småningom.

Inga kommentarer: