tisdag 25 februari 2014

Bon Apetit

"Bon Apetit", det är hela min franska repertoar. Det har dock visat sig vara ett användbart uttryck.

Denna veckan har vi besök av fransyskor. Det är ett utbyte genom Cissis gymnasieskola. Eleverna i årskurs tre som läser högsta nivån av franska får åka till Frankrike en vecka. Denna veckan är fransmännen här och bor hemma hos familjer. Eftersom det var ont om familjer som kunde ta emot så tillfrågades tvåorna också. Cissi nappade direkt, så nu har vi gäster.

De är här för att träna sin engelska, men Cissi får mycket träning i franska för de är inte så bra på engelska. Det är spännande att inte begripa ett dugg vad Cissi och fransyskorna pratar om när de pratar franska. Vid matbordet blandas det hej vilt med franska, engelska och svenska.

Några iaktagelser så här långt:
- De uppskattade inte vår frukostgröt (havregryn och rågflingor), men vågade i alla fall smaka.
- De förstod inte ordet "lunch" på engelska, vilket ledde till en del förvirring.
- De gillar inte sill, men däremot påskgodis. (Svensk afton på skolan)
- De tog först lite försiktigt av korvstroganoffen, men verkade uppskatta det och tog mer.

Under veckan har de ett ganska fullt schema. Till helgen blir det lite tid för oss att hitta på något. Vi får väl se vad vi hittar på. Kanske gulla med nyfödda lamm, titta på slussar, besöka godisfabriken Cloetta, shopping på stan eller prova på skridskor...

3 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Åh vad roligt! Vi hade många utbytesstudenter på min gymnasieskola. Belgien, USA och Estland kom många från, Det är så himla kuL! Ska Cissi åka till Frankrike?

Camilla sa...

Ja Cissi kommer åka till Frankrike under nästa läsår. Och på en helt annna grej i Frankrike i sommar, men det kommer nog mer om det på bloggen så småningom.
Jättekul och spännande med utländska gäster.

Hanneles bokparadis sa...

Det låter trevlig, skridskor