lördag 22 juni 2013

Utflykt till Ågelsjön

Midsommarhelg betyder en extra dag ledigt och skön försommar. Då passar det utmärkt att åka iväg på en utflykt några mil bort. Vi packade bilen full med familj, friluftsprylar och mat och åkte 5 mil till friluftsområdet vid Ågelsjön.
Ågelsjön är ett populärt område för klättrare så det fanns gott om höga klippor. En bit av Östgötaleden går här också så det är fint att gå runt och titta. Vi började gå utmed sjön men gick sedan uppåt för att hamna på en berghäll med fantastisk utsikt över sjön. Vi loggade geocachen som låg där och passade på att dricka vatten och vila några minuter.
Sedan fortsatte vi uppåt. En bit var det lite brant och smalt så då fanns ett snöre uppsatt som man kunde hålla i. Denna dagen var det torrt och fint på marken så vi hade klarat oss bra utan snöret, men dagar då det är blött och halt kan nog snöret vara bra att ha.
Vi stannade på ett ställe i skogen där vi var högt upp över sjön. En bit ner utför en klippa fanns en geocache till. Dit behövde man fira sig med klätterutrustning. Mannen har gått kurs och skaffat en del utrustning, men inte hunnit öva så mycket. Därför satte han upp repet på en liten klippvägg. Där kunde vi öva på att fira oss ner.
Alla provade på och alla kom ner välbehållna. Klippan var inte så hög men ändå pirrade det lite i magen när man skulle ut över kanten. Det kändes bra att prova på. Efter att ha fyllt magarna med smörgåsar gick vi och tittade utför stora klippväggen igen. Det såg väldigt högt ut. Till slut beslutade vi att återkomma dit efter lite mer träning, eller med sällskap av någon med mer erfarenhet av klättring.
Senare på eftermiddagen anslöt mina föräldrar. Vi badade och tittade lite mer på de fina omgivningarna. När vi blev hungriga fixade vi till maten. Det blev nypotatis, sill, grillad kyckling och västerbottenpaj. Mat smakar ju alltid bra utomhus så det gjorde det denna gången också. Efter en kvällspromenad avslutade vi md rabarberpaj och vaniljsås innan det var dags att sätta upp tälten och somna sött.

Idag åkte de två stora barnen med mina föräldrar hem till oss. Vi andra tre tänkte köra via Finspång hem för att logga några speciella geocacher och eventuellt hitta något mer att titta på. Lagom när vi kommit fram till Finspång så ringer Cissi. De har ingen nyckel och kommer alltså inte in hemma. Vädret är ju bra och det går ingen nöd på dom än, men vi gör bara ett försök på en geocache och åker sedan raka vägen hem. Det räckte ju att de ändå fick vara utelåsta i drygt en timme.

Dagen idag blev alltså inte riktigt som vi tänkt oss, men det gör ingenting för det blev bra ändå. Vi bar in alla prylar hemma och åt lunch. Efter lunch tog Mannen och jag kajakerna och paddlade några kilometer i Stångån i Linköping, till en geocache på en ö förstås. 

Det bästa med att göra en två-dagars utflykt en långhelg är att det finns en ledig dag kvar efteråt. Det ska vi njuta av i morgon!

4 kommentarer:

Cicki sa...

Vad härligt det låter. Jag har faktiskt också gått lite kurs i klättring. Dels firat mig ner, men också att klättra med klampar uppsatta i träd. Det var väldigt spännande och gav mersmak. Nu säger ju kroppen ifrån men jag glädjer mig åt att jag i alla fall fått testa på det.

Maud/En bok om dagen sa...

Vilka friskusar ni är! :-)

Anonym sa...

Hej
Hur hittar man dit har letat flera gånger men kommer inte fram till ravinen
Mvh Cissi

Camilla sa...

Hej Cissi,

Ursäkta lite sent svar. Nu har jag tittat om bilderna hade platstaggar, men det har dom inte. För gamla! Tyvärr kan jag inte peka ut exakt var det är då.
Rimligen borde vi gått utmed leden på högra sidan om sjön, men det kanske finns flera varianter där. Hur som helst så finns det ju många trevliga och häftiga ställen runt Ågelsjön så området är värt besök ändå :)