söndag 10 mars 2013

Geocachingäventyr

I går var vi på äventyr i södra Dalarna där vi klättrat runt i gamla fabriker, gått runt i mörka bergrum, träffat en massa trevliga geocachare och tagit en och annan geocache. Vi åkte i fredags efter jobbet för att vara på plats i trakten av Fredriksberg, Tyfors och Säfsen på lördag morgon. Eftersom det var många geocachare som planerade att åka till denna träffen så hittade vi inget boende precis där. Vi sov i stället på vandrarhemmet i Hällefors.

På lördag morgon började vi med att åka upp till skidbacken i Säfsen. Solen sken och det såg ut att bli en underbar dag. Vi såg till att Cissi och Martin hade allt de behövde för en dag i skidbacken. När vi såg dem försvinna upp i liften så åkte vi för att leta geocacher.

Förutom några gömmor som vi passerade på vägen så blev det tre väldigt speciella geocacher som vi ägnade större delen av dagen åt. Den första var Tyfors krutfabrik som tillverkade krut under andra världskriget. Sedan dess har lokalerna fått stå och förfalla. Här finns en del bilder som någon annan tagit.
För att hitta geocachen som gömts här så fick man en karta över området och ett antal foton. Sedan gällde det att hitta rätt platser och där hitta en liten skylt med siffror. Med hjälp av de siffrorna räknade man sedan ut koordinaterna för slutgömman. Vi var nio personer som gjorde sällskap när vi vandrade runt och letade siffror. De flesta siffror gick ganska fort att hitta, men några få var lite svårare. Med många ögon så gick det i alla fall bra. Efter knappt en timme hade vi hittat slutgömman.

Nästa utmaning, som var mer av en utmaning, var Fredriksbergs pappersbruk. Fabriken stängde ner 1972 och står nu och förfaller. Här gick cachen också ut på att hitta siffror med hjälp av karta och bilder, men här var det betydligt mer utmanande ställen där siffrorna satt. Det krävdes att man klättrade hööögt upp, passerade trappor som saknade hälften av trappstegen osv.
Även här hamnade vi med ett annat gäng cachare. Vi blev en grupp på nio personer även här och här var det verkligen tur att vi var så många och att några inte var ett dugg höjdrädda.

Efter detta var det dags att åka upp till skidbacken för att hämta Cissi och Martin som nu kände att de åkt skidor färdigt för idag. Då åkte vi till dagens verkliga höjdpunkt, Tyfors krutfabriks bergrum. Här var det geocachingevent, det vill säga en träff för geocachare. Just denna träff var här eftersom bergrummet (som man knappt får gå in i nu) kommer att stängas igen helt under våren. Det vill säga det lilla hålet som man kröp in genom kommer att muras igen. När man väl kommit in så var det stora lokaler att gå runt i. Det var helt mörkt förstås så ficklampa var ett måste.
Även på denna cache fick vi sällskap av ett annat gäng cachare, förutom alla andra som också gick runt och letade. Det var lite stökigt att hålla ihop drygt tio personer som irrade runt och letade, men det var också väldigt trevligt att ha många i sällskap. Själv eller bara vår familj så hade det inte känts lika bra att irra runt i underjorden. Efter nästan två timmars letande hade vi hittat alla siffror. Kul att se dessa gamla fabriker, men jag faschineras inte av dom på samma sätt som några av de andra som vi pratade med.
Jag tyckte de vackra isskulpturerna som byggts upp av droppande vatten vid ingången var häftigast.

Inga kommentarer: