lördag 10 december 2011

Tekniska museet och Stockhom city

I går eftermiddag kom resten av familjen upp till Stockholm. Tanken var i alla fall att hela resten av familjen skulle komma. Henrik blev dock sjuk så han stannade hemma.

Idag gav vi oss ut på stan, väl medvetna om att halva stan kunde spärras av hur som helst på grund av nobelfestligheterna och nazistdemonstrationerna. Vi började med att åka till Tekniska museet. Där tittade vi på 4D-bio. Cosmonova på naturhistoriska har ju betydligt bättre kvalitet både på 3D-effekterna och själva handlingen i filmen, men det var kul ändå. Martin var väldigt nöjd så han berömde filmen till personalen när vi gick ut från salongen.
Museet hade även lite juljippo där vi kunde bygga snöstjärnor (av plast) och göra våra egna badbomber. Om något dygn är badbomberna färdiga så då kan vi julbada och prova dom. Hoppas att inte Cissi och jag tog för mycket färg i våra. I så fall kommer hon att bli grön och jag röd efter badet. Det återstår att se.

Just idag var det dessutom en science fictiondag med lite föredrag och naturligtvis lite folk som Mannen känner. Dessutom stod det en tjej och gjorde ballongfigurer. Det var inte vilka ballongfigurer som helst. Jag har inte sett liknande. Hon var både duktig på att göra dom och hade fantasi. Ballongfigurerna föreställde inte vanliga hundar utan hade förstås kopplingar till science fiction på ett eller annat sätt. Martin fick en laserpistol och Cissi en blå drake som sprutar eld.
Efter lunch och lite tittande på museets vanliga utställningar så tog vi bussen in mot stan. Chuffören meddelade att bussen idag inte gick den vanliga turen på grund av avspärrningar. Spännande att se var man hamnar då, när man inte hittar. Vi hamnade i alla fall i närheten av hötorget så det blev ju bra. Extra bra tyckte Cissi eftersom vi klev av bussen precis utanför Panduro. Där köpte vi några julklappar till Cissi medan hon noga blundade.

På hötorget höll de precis på att släppa in alla gäster till nobelprisutdelningen. Vi fick inte komma in, men de som kom med limousine eller poliseskorterade bussar fick komma in. Idag var det ingen försäljning på hötorget. Hela torget var avspärrat för att släppa fram limousiner och en del parkerade även på torget.

Kring hötorget var det ganska polistätt, men när vi närmade oss gamla stan var det ännu polistätare. Det visade sig att vi passerade den plats där demonstranter och motdemonstranter hade drabbat samman någon timme tidigare. När vi passerade var det fler poliser än demonstranter så det kändes lugnt.

Varför tror man alltid att man ska kunna handla julklappar bara för att man går på stan i Stockholm? Jag får inte fler idéer där än hemma i min stad. Lite mysigt är det förstås att gå en runda i Stockholm city, men det innebär ju också att trängas med folk överallt. Julklapparna får jag nog handla en vardag hemma på stan eller på internet, vilket är ännu lugnare.

Nu är jag i alla fall hemma från storstan för denna gången. Som jag skrev härom dagen; Borta bra men hemma bäst!

1 kommentar:

Trillingnöten sa...

Hahaha, jag vet vad du menar! Jag tycker att jag får MINDRE köpt om jag julhandlar i Stockholm. Det blir liksom för mycket och egentligen är det ju samma saker man ser som hemma :)