torsdag 23 december 2010

Jag vill baka bullar!

Jag hade inte tänkt skriva det här inlägget för jag tycker att julhelgen är fel tillfälle att gnälla och vara arg, men jag blir så upprörd att jag måste få ur mig det.

Fredrik Reinfeldt uttalar sig idag att fler kvinnor borde jobba heltid. Han tycker att det är frihetsinskränkning för kvinnor att jobba deltid. Han tycker inte att jag ska vara hemma och baka bullar och ta hand om mina barn. Han vill införa "vet-inte-vad"-avdrag så att någon annan kan komma hem till mig och baka bullar och ta hand om mina barn. Hur dum får man vara?

Jag har väl inte skaffat barn och familj för att någon annan ska ta hand om den. Det är ju jag som vill ta hand om den. Att jobba för mycket är frihetsinskränkning! Jag vet att en del jobbar deltid för att de inte får ett heltidsjobb, men det finns också många som vill jobba deltid och det finns många som vill jobba deltid men inte får för arbetsgivaren efter att barnen fyllt 8 år.

Själv får jag bara deltid godkänt för 6 månader i taget. Jag fick just veta häromdagen att jag får jobba deltid ytterligare 6 månader. Då föll den där stenen från hjärtat igen, men framåt midsommar kommer den tillbaka.

Jag kan förstå att Reinfeldt har ett jämställdhetsperspektiv på det han säger. Men måste det innebära att det är vi kvinnor som gör fel? Måste det vara vi kvinnor som ska anpassa oss hela tiden? Jag har skrivit om det tidigare om hur det är vi kvinnor som hela tiden förväntas anpassa oss efter männens sätt att vara. Är det inte männen som borde jobba mindre i stället så att samhället och familjen blir mer jämställd?

Om mannen inte vill jobba mindre, men kvinnan vill jobba mindre och göra mer jobb hemma så är det upp till varje familj. Och jobbet hemma ska värdesättas också. Det är väl värdefullt att jag uppfostrar mina barn till trygga individer som känner igen sina föräldrar?

Nej du Fredrik Reinfeldt, min röst kommer du aldrig att få. Det har du inte fått innan heller, men i alla fall!

2 kommentarer:

Mamma Vilja sa...

Håller med. Särskilt i det kursiva.

God jul!

Trillingnöten sa...

Ja, jag vet inte riktigt vad Fredrik vill med det här. Visst, det finns säkert en kvinnofälla i att arbeta deltid eftersom det verkar vara flest kvinnor som gör det. Vi alla är ju olika och borde få välja. Som du säger, kanske borde han uppmuntra fler män att arbeta deltid också? Och göra något åt pensionssystemet så att de som väljer att arbeta deltid får en hyfsad pension?
Kram!