söndag 5 december 2010

Spel

Just nu duggar det tätt mellan artiklarna om vilka spel man ska köpa som julklappar. Jag gillar att spela spel. Vi gör det ganska mycket i vår familj. Då menar jag vanliga familjespel och inte dataspel. Barnen spelar förstås en massa datorspel, men det är inte dom jag spelar.

Nu tänkte jag inte vara sämre än tidningarna. Jag tänkte presentera min egen topplista över bra familjespel. Jag skippar alla typer av frågespel. Dels gillar jag inte riktigt frågespel, men framför allt är de svåra att spela i en familj. Det blir lätt för svårt för barnen.

Spelen presenteras utan inbördes ordning. Åldersgränserna är väldigt ungefär. De flesta av dessa spel har våra barn spelat bra från 6-7 års ålder.

Ticket to ride

Det gäller att bygga järnvägar för att ta sig från en ort till en annan som specificeras på kort. Trixet är att bygga den optimala järnvägen så att samma bitar kan användas för flera kort. Det gäller alltså att kunna samköra en bit när man både ska Los Angeles - New York och Dallas - Toronto. Man får poäng för varje lyckad sträcka. Långa järnvägar ger mer poäng än korta.

Ålder: från 8 år Antal spelare: 2-5 Speltid: 30-60 min.


Settlers of Catan

Det gäller att bygga hus och vägar med de naturtillgångar som man samlar på sig. Det går också att samla poäng genom att bygga en armé eller längsta vägen. Det är sällan någon hamnar ohjälpligt efter. Därför är det roligt för alla ända fram till slutet.

Ålder: från 8 år Antal spelare: 3-4 Speltid: 60-90 min.


Rummikub

Här gäller det att sortera ihop brickor med siffror på så att de antingen bildar grupper eller serier. Siffrorna har fyra olika färger. En grupp består av en viss siffra i olika färger. En serie består av en följd av siffror i samma färg. Det är ok att bygga om de serier och grupper som är utlagda på bordet, bara man får ihop allt i godkända grupperingar igen. Det gäller att vara klurig och använda sina och de utlagda brickorna på bästa sätt för att så fort som möjligt bli av med sina brickor.

Ålder: från 8 år Antal spelare: 2-4 Speltid: 60 min.Dominion

Detta är ett slags kortspel där varje spelare bygger upp sin kortlek under spelets gång. Genom spelet ökar spelarna sin förmögenhet och köper segerpoäng. Under spelets gång är poängkorten ivägen och men när spelet tar slut vill man förstås ha så många poäng som möjligt. Det är alltså mycket taktik och planering. Spelet innehåller många olika slags kort och man spelar bara med en del av dom varje gång. Det gör att spelomgångarna blir väldigt olika vilket gör spelet spännande att spela om och om igen. Det finns expansionslådor med ännu fler kort för att variera spelet ännu mer.

Ålder: från 8 år Antal spelare: 2-4 Speltid: 30 min.


Bohnanza

Detta är ett kortspel. Spelet går ut på att samla på olika sorters bönor genom att byta kort med varandra. Dessa byten gör att alla spelare hela tiden känner sig delaktiga i spelet och det blir ingen tråkig väntan på sin tur. Det gäller att göra taktiska byten och ibland kan det till och med vara taktiskt att ge bort kort till motståndaren. Ibland kan det också vara taktiskt riktigt att vägra ta emot kort. Det är lätt att lära sig och kul att spela.

Ålder: från 8 år Antal spelare: 3-7 Speltid: 30-60 min.

2 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vad kul med speltips! Har inte hört om nåt tidigare! Jag längtar tills N blir lite större och kan spela såna spel :)

Anonym sa...

Mycket bra speltips!
Har spelat alla utom Rummikub.

Tips på bra spel för små barn:
Loopin Louie
Gulo Gulo
Viva topo

/osCar