fredag 3 december 2010

Dött skelett

Idag har jag fått världens märkligaste diagnos. Jag har haft ont i foten ett tag. För några veckor sedan gjorde det riktigt ont, men nu är det betydligt bättre. Idag var jag på återbesök hos ortopeden för att se vad röntgenbilderna visar.

Tydligen har jag haft en infarkt i ena änden av ett skelettben i foten. Det finns ju några småben att välja på i foten. Ena änden av ett av skelettbenen fått för lite blod vid något tillfälle, så den delen av benet har dött. Jag hade ingen aning om att skelettet kräver blodtillförsel. Jag hade ingen aning om att skelettet kan dö.

Hur som helst så fixar kroppen detta själv genom att bilda nytt ben. Under tiden kan det göra ont i mjukdelarna runt omkring. Det är alltså det som jag har känt Jag var mest orolig för att jag inte skulle få träna på ett antal veckor. Det vore synd nu när jag har hållt i så länge och tänkte försöka hålla i över vintern också. Men med den diagnosen (som jag inte ens minns namnet på) så gör det ingen skillnad för läkningen om jag tränar eller inte.

Det går inte säga vad det beror på men det sprider sig inte. Det är ovanligt och ingen ökad risk för att få tillbaka det. Skönt att veta vad det är och att det kommer att ordna sig. Dessutom var det en så supertrevlig läkare. Han hälsade mig välkommen tillbaka och förklarade ordentligt vad det var. Förra gången föreslog han amputation som en lösning (på skämt alltså), men nu konstaterade han att vi inte behövde amputera foten. Skönt! Han avslutade med att säga att "nu vill jag aldrig mer se dig som patient här". Ska försöka låta bli, men får man så trevliga läkare så gör det ju inte så mycket att gå dit.

2 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Oj! Vad skumt! Jag hade ingen aning om att skelett kunde dö jag heller!! Men häftigt vad kroppen kan fixa alltså!

Maud/En bok om dagen sa...

Nej men det var ju knepigt! Jag visste inte heller att skelettet kunde dö. Behändigt att det lagar sig själv, dock! ;-)