tisdag 30 november 2010

Vad använder du hjärnan till?

Jag läste en intressant artikel igår i den alltid lika intressanta tidningen Filter, som jag skrivit om förut. Enda nackdelen med den tidningen är att det är en massa text och allt är intressant skrivet, nästan oavsett ämne. Det tar alltså en massa tid att ta sig igenom varje nummer. Kanske man inte ska gnälla på egentligen...

I alla fall så handlade artikeln om hur vi använder våra hjärnor och om hur beroende vi är av den nya tekniken. När jag var liten så kunde jag telefonnummer till flera kompisar. Nu kan jag inte ens telefonnumret till min man. Om jag skulle tappa bort mobilen skulle jag inte kunna ringa min man. Enda stället jag har hans mobilnummer och jobbnummer är i telefonen och utan den har jag ingen aning.

Många har sina kalendrar och koder i mobilen. Mobilerna är fyllda med påminnelser om att hämta barnen på dagis, att träna eller att handla mjölk. Vi litar på sajter som birthday.se och facebook för att hålla reda på när vännerna fyller år. En massa av dom sakerna hade vi förr i huvudet.

Så vad händer med våra hjärnor? Krymper dom? Nej, så är det inte enligt artikeln. Våra hjärnor är gjorda för att se sammanhang och då är det bättre att vi koncentrerar oss på det och att tekniken får hålla reda på detaljerna. Hjärnorna jobbar ju på för fullt med att ta in en massa information varje dag och kopplar ihop informationen och sortera ut det som är intressant för oss.

Ibland känner jag mig helt informationstrött, men det är svårt att värja sig och så är jag ju nyfiken. Svårt att hålla mig borta från de bloggar och nyhetsflöden som jag följer. Nej, min hjärna får nog jobba så att det räcker även om jag inte kan mannens telefonnummer. Jag tror jag ska öva in det. Det borde ju gå!

1 kommentar:

Trillingnöten sa...

Amen! Jag håller med. Ibland blir jag rädd att jag ska tappa mobilen eller datorn ska gå sönder, för min hjärna är ju liksom där :) Det är ju skönt att hjärnan kan användas till annat i alla fall :) Det är jag gald för. Så man kan säga att man blir lite smartare om man slipper att tänka på onödiga saker alltså?? jag ska säga det till mina eleverm hehehe,