torsdag 4 november 2010

Köpbeteende

I måndags var vi ju i Ullared och drabbades av köpjävulen. Det är lätt att köpa för mycket. Jag tycker vi klarade oss ganska bra ändå och köpte mest det som vi behövde.

Men vad innebär det egentligen att behöva något? Det är ju inte så att vi var tvungna att ha ny lampa i hallen, vi kunde fortsatt med den som fungerat någorlunda i 16 år redan. Men oj så ljust det blev med ny lampa. Det är ju inte heller så att vi var tvungna att ha ny gryta. Den som bara hade ett handtag kvar kokade ju också maten, även om det var lite trixigt att hälla av potatisvattnet utan att bränna sig. Och inte var vi tvungna att ersätta de gamla smutsiga stolsdynorna, men visst ser det trevligt ut med fräscha, hela och rena. Och inte var jag tvungen att köpa ny vinterjacka heller. Den gamla som bara gick att knäppa om man höll dragkedjan snett åt rätt håll, den värmde ju ändå.

Bloggen Köpstopp skrev idag ett intressant inlägg om hur vi lurar oss själva genom att säga att "Jag behöver en ny jacka" i stället för "Jag vill ha en ny jacka". För visst var det så att jag ville köpa de där nya sakerna. Jag hade klarat mig bra med det jag hade innan. Samtidigt känner jag mig ju väldigt nöjd med de nya sakerna. Jag slipper reta mig på den mörka hallen, den trasiga grytan, smutsiga stolsdynor och knepig dragkedja.

10 kommentarer:

Cicki sa...

Det finns ju alltid två sidor på ett mynt. Jag tror inte ni handlar något i onödan. Då måste man få unna sig något ibland. Man mår bra av belöningar och att slippa irritationsmoment.

Maud/En bok om dagen sa...

För att tala om de exempel som du nämner, så tycker jag faktiskt att man kan säga att ni behövde en ny gryta. Om den man har inte gör sitt jobb längre (inget handtag = risk för skador), då "behöver" man.

Stolsdynor kan man förvisso tvätta - men man kommer också till en gräns då man mår bättre av att få köpa nya än att än en gång köra de gamla i maskinen och ändå inte bli av med gamla fläckar. Man mår ju inte bra av att ha sådant som man retar sig på; det är onödig irritation.

Hur man sedan prioriterar, var den där gränsen för "går an"/"klart irritationsmoment" - det är individuellt.

Men precis som Köpstoppsbloggen tycker jag att man ska skilja på "behöver" och "vill ha". I perioder är det mycket man vill ha, men lite som man egentligen behöver...

Trillingnöten sa...

Jag måste hålla med...många säger till mig att jag borde köpa en ny bil. Och jag skulle kunna göra det. Dock är bilen visserligen rostig och knackig. MEN det är ofta inga större fel på den. Pappa kan laga. Och den rullar!Jag försöker numera tänka på om jag verkligen behöver nya skor - eller om jag vill ha dem. Ibland köper jag sånt för att jag vill, men då är jag medveten om att det är just därför :) Jätteviktigt inlägg du skrev!

Anonym sa...

Hej Camilla, kul att du gillade mitt inlägg på köpstoppsbloggen. Jag tycker att sakerna du beskriver i stor utsträckning är sådant du behöver...jag är mycket ekonomiskt men skulle inte tveka att byta ut en trasig gryta och antigen byta ut eller laga en trasig jacka etc. Tror dock att det är ganska vanligt att vi säger oss "behöva" en ny jacka när vi i själva verket har flera stycken hela och fina jackor där hemma eller att vi behöver en mellanstor gryta när vi redan har en liten och en stor.

Cicki - är lite allergiskt mot ordet unna sig, men i övrigt håller jag med det är klart man ska satsa på det som gör en glad, men då ska man också veta att det är en lyx och inte en nödvändighet. Då tror jag dessutom att man blir mycket gladare när man inser att det man köper faktiskt är lite lyxigt å inte bara att 'måste'.

/ Oskar

Camilla sa...

Kul att så många reagerat och kommenterat på mitt inlägg :-)

Jag håller med er, det är klart att jag behövde en ny gryta osv. Jag tyckte mest att det var intressant att reflektera över dessa tankar speciellt kopplat till Ullared och liknande köpcenter dit folk drar för att shoppa som helgnöje. Det är väldigt lätt att dras med i köphysterin utan att reflektera över vad man gör. Medveten shopping har jag inget emot.

Anonym sa...

Jag tycker nog också att du behövde de saker du köpte :) Självklart är det fullt möjligt att klara sig utan en ny lampa t ex, men det var i alla fall en poäng med att köpa dessa varor. Ofta köper man kanske utan att det ens finns ett reellt behov när man besöker butikerna, särskilt Ullared där det ska vara så billigt.

Jag var väldigt nära att lägga en beställning på tre nya klänningar till mig och barnen igår. Kände helt plötsligt att vi behövde nya festklänningar til julen osv. Men sen insåg jag att vi redan hade klänningar som passade- från förra året. Men jag hade intalat mig själv att vi inte kunde ha samma klänningar i år igen. Men det är ju helt självklart att man kan! Tur att jag hann tänka efter före. Såna här incidenter är väl det vanligaste sättet som jag slösar på men jag har absolut bättrat mig på den punkten.

Sofia

Cicki sa...

Oskar: Det beror på vad man lägger in i ordet "unna sig". Själv lever jag och min man på existensminimum och då menar jag verkligen existensminimum. Så ibland händer det att vi "unnar oss" något bara för att vi helt enkelt ska orka ett tag till. Det handlar inte om stora summor utan oftast "unnar" vi oss ett loppisbesök där vi shoppar loss för en hundring tillsammans. Det kan vara lite böcker, en bit tyg eller ett klädplagg. Vi är då medvetna om att vi måste hålla igen på något annat. Därför använder jag det ordet. Det blir som en sorts belöning eller morot för oss.

Stina Glaas sa...

En liten annan sida av saken kan vara att saker liksom samlar på minnen, och ibland kan det vara skönt med något nytt för att slippa minnena. (Och med nytt menar jag inte nödvändigtvis nyproducerat, utan nytt för en själv. och det behöver absolut inte vara dyrt.)

Jodå, fröken Löken blev nöjd med sitt kalas. :-)

Trevlig helg!! :-)

Anonym sa...

Cicki - Det är nog så att jag blivit allergisk mot ordet för att så många använder det för mycket. Lite som en bra låt på radion som man hör för ofta och till sist verkligen inte tycker om längre. Tycker om själva tanken på att "unna sig" när man gjort något bra eller levt snålt ett tag, men eftersom vissa unnar sig både det ena och det andra varendadag har jag blivit trött på uttrycket. Enligt din definition unnar vi oss också en del kafe och loppis besök etc - Oskar

Cicki sa...

Oskar: Då tänker vi lika i alla fall....:-)