fredag 7 november 2008

Skolor och skolor

Det finns ingenting som alla har så mycket åsikter om som skolan. Är det verkligen bara slumpen som gör att en del skolor har högre medelbetyg än andra? Varför har en del friskolor högre medelbetyg? Urvalet av barn är naturligtvis en del av sanningen. De som går på friskolor har gjort ett aktivt val, det vill säga bryr sig mer om skolan. Men det finns andra skillnader också.

Cecilia började i en "elitskola" i höstas. Det är inte en elitskola på det sättet att det är några intagningskrav eller -tester, men skolan har högt medelbetyg på sina elever (Bästa i Östergötland tre år i rad). I måndags hade Cecilia studiedag. Då var hon och hälsade på i sin gamla skola. Flera gånger denna veckan har hon pratat om hur stor skillnad det är på hennes gamla och nya skola. I gamla klassen konstaterade hon att dom inte jobbade på lektionerna, många gick runt och det gjordes mycket annat. Hon konstaterade att det hade hon inte tänkt på när hon gick där. Det är klart att man inte kan se att något är fel med det när man inte vet hur det kan vara. Jag tolkar det i alla fall som att i nya skolan så jobbar dom på lektionerna. Det är klart att dom får högre betyg om dom jobbar på lektionerna. Den stora skillnaden är skolans syn på ordning och disciplin

När terminen började insåg vi direkt skillnaden när vi fick hem ordningsreglerna från nya och gamla skolan, där storebror går. Ordningsreglerna i nya skolan var skrivna "detta gäller och om du inte följer det så händer detta". Ordningsreglerna på gamla skolan var skrivna "du ska inte ....". Det är en tydlig skillnad mellan dessa. Man inser lätt när man läser dom vilka som ser allvarligast på sina ordningsregler. Det är ju självklart att ordningsregler är till för att följas, men om det inte gör någon skillnad för eleven om dom följer reglerna eller inte så blir det ju inte ordning och utan ordning är det svårt att jobba och lära sig något.

Jag måste också tillägga att det är dottern själv som valt att byta skola och hon är helnöjd med nya skolan, så tro inte att det är vi föräldrar som piskar på henne. Detta är mest ett förfasande över att det kan vara så stor skillnad. Att skillnaden är så stor hade jag inte insett innan.

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Magnus Runesson sa...

Intressant att höra att barnen ser skillnaderna och uppskattar den högre disciplinen. Man pratar ofta om att många barn mår dåligt. En bättre skolmiljö skulle nog göra att många skulle må bättre.