tisdag 2 juni 2015

Årets scouthöjdpunkt

I helgen som gick var det årets scouthöjdpunkt. Det är när vi har kårläger. I vanliga fall har vi kårlägret ihop med en annan kår, i år var det ihop med ytterligare en scoutkår. Som mest var vi 160 personer. Det var ungefär 120 ungdomar och 40 vuxna. Det är en del pyssel att få till ett bra program som passar scouter mellan 6 och 17 år, laga mat till 160 personer, transportera material och packning, fixa toaletter osv. Det fantastiska är att när alla fixar med det som de kan så flyter det på så himla bra.

Jag bokade en fin plats vid en liten sjö där det finns en fast kåta, eldstad och en stor äng att tälta på. 300-400 meter därifrån bor markägaren och där fick vi fylla på med dricksvatten och ta ström till kylvagnen. Någon har tillgång till en släpkärra som är en kylvagn, någon bokar en toalettvagn, någon lånar en fyrhjuling som är bra att ha till allt möjligt. En kår har stort militärkök och en kår har ett bra långbord. Sedan gäller det att planera aktiviteterna. Där är det också bra med alla olika förmågor.
Under helgen byggde scouterna på en risflotte som de sedan kunde paddla tvärs över sjön med. Några ordnade en station där scouterna fick prova på klättring. Eftersom lägret hade temat Harry Potter så var de olika stationerna "lektioner". Det var lektion i trollkonster, lektion i örtlära, skötsel av magiska djur, tillverkning av trollspö och tillverkning av kvastar till quidditch.
Självklart hade vi också en sorteringshatt som sorterade in scouterna i olika elevhem, med tillhörande halsduk (i enfärgad fleece).

De äldsta scouterna, från 13 år och uppåt, släppte vi av på ett annat ställe på fredagskvällen. De sov i vindskydd och vandrade sedan hela lördagen fram till lägerplatsen. Vandringen var en jakt på Horcruxer (något från Harry Potter).

Tyvärr var vädret väldigt regnigt hela lördagen. De stora scouterna kämpade på och vandrade drygt en mil med packning i regnvädret. De var blöta och trötta när de kom fram, men efter att ha fått på sig torra kläder och ätit mat så hade de mysigt tillsammans i den fasta kåtan resten av lägret. Scoutläger för små scouter är aktiviteter men också tältmys och tid att bara vara. Scoutläger för stora scouter ska vara lite äventyr och mycket tid att hänga ihop och umgås med nya kompisar.
Själv planerade jag maten och ägnade sedan största delen av helgen åt att laga mat. Det är en trevlig syssla och vi som jobbade i "köket" hade roligt ihop. Bilden är tagen på lördag kväll när vädret hade blivit bättre och dagens aktiviteter var avslutade.
Efter helgen var jag mycket trött. Det var väl en blandning av spänning som släppte, långa och intensiva dagar och en massa frisk luft. Nu efter ett par dagar börjar jag landa igen och planerar redan för nästa års kårläger.

Inga kommentarer: