fredag 17 april 2015

Blomkålsoppa

I går när jag kom hem från jobbet fanns det, naturligtvis, ingen mat lagad. Det gör inte det hos oss om inte jag har styrt upp, eller möjligen om dottern har fått ett ryck.

Det var bara jag och Henrik hemma. Han röstade för pannkakor. Det är helt ok med pannkakor någon gång, men jag äter gärna lite soppa först. I kylen fanns nästan ett helt blomkålshuvud så jag googlade på blomkålssoppa. Det lät ju inte svårt och inte tog det så lång tid heller.

Jag slängde ihop soppan och den blev jättegod. Jag har bara ätit blomkålsoppa gjord på pulver förut och det är inte samma sak.

Efter en liten stund kom Martin hem. Vad är det för soppa, undrade han. Trots att jag erbjudit annan mat som fanns som rester så tog han en tallrik soppa. Han som knappt äter blomkål! Han åt och började undra vad den innehöll. Jag satt förvånad över att han åt soppan. Efter en liten stund förstod jag att han hade tänkt fel. När jag sa blomkål tänkte han på broccoli. Då förstod jag varför han valt att äta soppan. Å andra sidan hindrade inte det att han tog en portion till!

Så här gjorde jag ungefär:

1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
nästan ett helt blomkålshuvud (av ganska stor modell)
1 liter vatten och mjölk (1 liter totalt)
2 buljongtärningar

Den hackade löken fick fräsa lite i grytan. Sedan i med blomkålsbuketter, vätska och buljongtärningar. Koka allt i ca 12 minuter och mixa sedan. Smaka av med lite pressad citron, vitpeppar och salt.

1 kommentar:

Cicki sa...

Innan vi började med 5:2 åt vi soppa en gång i veckan. Nu hinner vi inte riktigt med det, men vi äter fortfarande soppa då och då. Gör man soppan själv så blir det ju väldigt matigt. Blomkål, champinjoner, sqaush, ministrone, spenat, sparris,listan på goda soppor kan göras hur lång som helst.