söndag 20 oktober 2013

Scouthajk

Nu var det dags för scouthajk igen! Björsäters scoutkår bjöd in till en JOTA/JOTI-hajk. JOTA och JOTI är något som pågick i lördags bland scouter över hela världen. JOTA innebär radioscouting, man kontaktar varandra via kort- eller långvågsradio. JOTI innebär att chatta med scouter från hela världen via internet. Det kan låta lite konstigt att åka ut i skogen och sätta sig framför en dator, men hajken innehöll så mycket mer och det innebar ju att ta kontakt med scouter över hela världen, och inte att spela datorspel.
Totalt var vi närmare 80 scouter på hajken, barn, ungdomar och vuxna. Via radio och via internet har barnen pratat med scouter från England, Nya Zeeland, Norge, Tjeckien osv. Dessutom har de umgåtts med scouter från en massa andra kårer på plats.
En lättfixad hajk för mig som ledare eftersom det var en annan kår som förberedde allt. Vi behövde bara komma dit med vårt tält och vår personliga utrustning. Väl på plats engagerades vi ledare i olika arbetsuppgifter.
Jag har lagat en massa mat, men det är ju bara roligt när man gör det ihop.  Maten lagades i stora kastruller på galler över eld. Strax bredvid låg sjön där vi kunde diska. Jobb, men det känns inte ansträngande när många hjälps åt och vi har trevligt under tiden.
Något som är roligt med att åka på lite större hajker är att det ofta blir väldigt mysiga lägerbål. I vår kår saknar vi någon som är riktigt bra på att ha lägerbål. Vi har ingen som spelar gitarr och sjunger, och vi saknar en bra lägerbålstradition. Det är mysigt att sitta runt elden och sjunga och känna den speciella gemenskapen som uppstår just där.

Tiden går fort när man har roligt. Vid 12-tiden idag var jag hemma igen. Efter att ha ätit lunch sitter jag nu med en varm kopp te.

2 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Härligt! Apropå scouter. De visade här i USA på nyheterna om scoutledare som vistades i en nationalpark och där tre av ledarna filmade när de knuffade omkull en stenformation som formats under miljoner år. De skrattade och gjorde high five, spelade in spektaklet och lade ut på youtube. SEdan hävdade de att de ville "skydda" människor eftersom stenen skulle ramlat ändå så småningom....Only in america säger jag!

Camilla sa...

Vad ska man säga. Det finns folk till allt! Synd när det svärtar ner en bra organisation, tycker jag.