söndag 25 november 2012

Scouthajk

Nu har vi varit på scouthajk (igen). Denna gång var det en hajk med tre olika åldersgrupper så det var barn mellan 10 och 14 år. I och med att det var flera åldersgrupper så var vi också en blandning av ledare från dessa grupper. Totalt var vi 32 personer.
Vi hyrde en scoutstuga av en annan kår. Det är en fin stuga som ligger mitt inne i skogen. Eftersom det kan bli ganska kallt i november så kändes det skönt att sova inomhus.
Efter att ha sett oss omkring i stugans närområde och ätit lunch så tog vi en kort promenad till en gammal kvarn och såg i närheten. Dessa drevs av vattenkraft. Den spegelblanka dammen på bilden var det som kunde förse kvarnen och sågen med vattenkraft.
Kvarnen och sågen var inte igång, men vi hade en fantastisk guide som visade och berättade. Han gjorde det på en bra nivå för barnen. Han hade själv använt kvarnen sedan han var liten pojk och åkte hästskjuts med sin far till kvarnen. Fortfarande malde han mjöl och sågade virke här. Vilket jobb han lagt ner på att renovera och underhålla de gamla kugghjulen och alla andra delar som måste fungera. Han var väldigt intressant att lyssna på. Barnen lyssnade och frågade.
Bakom kvarnen rann en liten (väldigt liten) fors där man kunde släppa i pinnar och se om de tog sig hela vägen nerför. Här var det full aktivitet en lång stund. Inte var barnen för stora för att leka med pinnar i vattnet. Det blir man väl aldrig?
Kvällen fortsatte med matlagning över öppen eld, några hade talangjakt och sedan var det mörkerspår i skogen. Några skrämde vi ordentligt när det gömt sig ledare bakom träd där scouterna kom gående. I stugan fanns det ingen toalett utan det var utedass som gällde. Där ställde vi en lykta sedan kunde man sitta där och mysa.
Idag efter frukost så arbetade vi med hantverk inne en stund. Vi slipade små stenar som blev till fina pins att dekorera scoutskjortan med. Efter att ha suttit stilla inne så körde vi några organiserade lekar och en stunds fri lek. Hajken avslutades med sopplunch ute.

Skönt att ha varit ute så mycket i helgen. De timmarna av dagsljus behövs nu när det är så mörkt på eftermiddagarna efter jobbet. Vi var många ledare och alla gör en liten insats så det har varit en lättfixad men väldigt bra hajk. Dessutom är det ju väldigt trevligt att umgås med alla de andra vuxna på ett så lättsamt sätt. Vi har haft många bra diskussioner om både scouting och annat. Det kändes som att alla var mycket nöjda när vi avslutade. Alla hajker är bra på sitt sätt, men detta är nog ändå en av de bättre som vi ordnat. 

Inga kommentarer: