söndag 23 oktober 2011

Jag vill vara detektiv

Det finns tillfällen då man mer än annars får fundera över sitt liv och lära känna sig själv. Jag tycker att varje föräldraledighet har varit en sån period. Då har jag funderat på vad jag vill göra med mitt liv, särskilt vad jag vill göra med mitt arbetsliv. Första gången var jag nyexaminerad och sökte jobb, andra gången bestämde jag mig för att byta jobb och tredje gången slutade med att jag bytte jobb internt.

Nu när jag blivit uppsagd är det åter dags att fundera. Det har jag naturligtvis gjort en hel del de senaste veckorna. Jag har varit på några olika intervjuer och inför, under och efter varje intervju så blir det en massa funderingar. Det finns ändå några enstaka händelser som fått mig att lära känna mig själv ännu bättre.

Tydligast var det ändå på en av intervjuerna där han som intervjuade var så bra på att ställa rätt frågor. Han lyckades verkligen ringa in både vad jag gör på jobbet nu och vad jag vill göra. Detta var inte en intervju för en specifik annons utan ett samtal kring min spontanansökan till företaget, därför blev det en friare diskussion. Den diskussionen gav mig en massa insikter om mig själv.

En annan pusselbit till pusslet om mig själv fick jag härom dagen när jag läste tidningen Filter (en tidning som alla borde läsa för den är så bra). Filter skriver långa artiklar om precis vad som helst. Just denna artikeln var om en person som jag inte kände till alls innan. Han heter Hannes Råstam och jobbar med grävande journalistik. Han har grävt fram en massa sanningar som har lett till reportage om Osmo Vallos död, Tomas Quicks felaktiga erkännanden, omständigheterna kring göteborgskravallerna och en del andra fall som blivit mycket uppmärksammade.

Vad gav då denna artikel mig? Jo, jag blev så fascinerad av Hannes Råstams jobb och funderade på varför. Jag insåg snart likheterna mellan hans jobb och den delen av mitt jobb som jag gillar bäst. Det är detektivarbetet!

Hannes läser förundersökningsprotokoll, domslut och letar information kring ett fall. Jag läser kod, jämför olika programversioner och listar ut hur det bör fungera och varför det inte fungerar. Varför blir lagerkvaniteten fel där, varför blir orderbeloppet fel här och varför säger systemet att varan är slut på lager när det ser ut att finnas, varför blir det felmeddelande för den ordern men inte för den andra och så vidare. Jag älskar grävandet och att till slut lyckas lista ut hur det hänger ihop.

För tre år sedan bloggade jag om ett personlighetstest som jag gjorde då. Det testet visade också på att jag gillar detektivarbete. Så här skrev jag då och det kan jag fortfarande skriva under på. Nu gäller det "bara" att hitta ett detektivjobb!

2 kommentarer:

Mamma Vilja sa...

Jaaa, följ din dröm. Så coolt. :-)
Kram

Trillingnöten sa...

spännande!! Men du som är då detektivig kan ju säkert leta fram ett sånt jobb :)