torsdag 22 september 2011

Scoutmat

I kväll har jag varit på kurs i primitiv matlagning. Skojsigt!

Vi var knappt 20 personer som delades in i grupper. Varje grupp lagade lax, viltgryta med ris, bröd och blåbärskaka. Sedan blev vi ordentligt mätta!

Laxen lagades till i en kokgrop. Det går till så att man gräver en grop, lägger ner stenar som värmts i en eld länge. På det lägger man granris och sedan tillbaka med jorden. Laxen ska naturligtvis inte läggas ner i jorden som den är. Man slår man in den i uppblött smörpapper tillsammans med purjolök, tomater, dill och salt. Runt laxen tar man sedan rejält med uppblött tidningspapper. Laxpaketet får ligga i gropen i ungefär en timme. Den blev otroligt god!

Viltgrytan lagade vi på murika som är en stor wokpanna som man ställer över en öppen eld. Renskav och viltskav är himla smidigt att laga till. Det går fort att steka och ger mycket smak. Riset kokades på stormkök.

Innan vi gjorde viltgrytan på murikan så stekte vi bröd på den. Bara man plattar ut degen tunt så kan man nog steka vilket bröd som helst.

Kakan gjordes i en gammal hederlig gjutjärnsgryta. I botten på grytan lades alumuniumfolie som formades så att grytan fick en extra botten på drygt en centimeter. Ovanpå folien formades smörpapper utmed kanterna. I skålen av smörpapper hällde man i kakdegen. På med bär och ett lock. Grytan placerades på en glödbädd i ca 45 minuter. Kakan blev lite bränd i kanten och kletig i mitten. Delvis berodde nog kletet på att vi hade för mycket frusna bär på kakan. Å andra sidan gjorde det ingenting för kletet var också gott.

1 kommentar:

Trillingnöten sa...

Sånt där är riktigt häftigt tycker jag :)Och så blir det en helt annan smak när man är ute i naturen så där...