tisdag 6 september 2011

Ebba Lindsö: Livet, makten och konsten att våga vara sig själv

Ebba Lindsö har skrivit denna självbiografi om sin tid som vd för Svenskt Näringsliv. Det var en tuff tid för henne. Det kanske det är för alla med en sån hög position, men det är nog ännu tuffare att vara tjej där uppe bland alla kostymnissar.

Hon beskriver hur varje litet misstag hon gör, och även sånt som egentligen är bra, lyfts fram i media som motgångar. Många av dessa saker hade inte blåsts upp på samma sätt om hon varit man. Hon jämför även med andra kvinnliga höga chefer och toppolitiker som lätt hamnat i pressens hetluft för småsaker.

Hon beskriver också hur hon inte får stöd av sina närmaste medarbetare i det förändringsarbete som de tillsammans ska genomföra. Bristen på stöd och i vissa fall folk som verkligen motarbetar henne får henne till slut att ge upp och avgå.

Det liv Ebba lever har inte många likheter med mitt liv, men det var ändå (eller just därför) intressant att läsa om hennes arbete och kamp för att lyckas med det hon tror på. Boken beskriver dels hur det var då när hon var mitt i alltihopa. Detta avbryts av stycken i kursiv stil där hon nu några år efteråt reflekterar över hur och varför det blev som det blev. Ebba låter inte bitter på något sätt även om det inte blev som hon tänkt sig. Hon verkar relativt nöjd med sina val både att hoppa på uppdraget, men desto mer nöjd med att ha hoppat av uppdraget.

2 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vilken spännande bok! Måste läsa! Verkligen :)

Mamma Vilja sa...

Ja, jag tycker också att den låter spännande. Trodde att det var en självhjälpsbok på titeln, men innehållsmässigt betydligt mer intressant. Särskilt som jag jobbar med förändringsarbete.