fredag 29 april 2011

Yoko Ogawa: En gåtfull vänskap

Yoko Ogawas bok En gåtfull vänskap är en liten söt bok, både formatet och innehållet. Boken handlar om vänskapen mellan en äldre doktor i matematik, hans hushållerska och hennes 10-åriga son.

Det som gör det hela speciellt är dels mannens matematikkunskaper och hans förmåga att få de runt omkring honom att fascineras av siffrornas värld. Dessutom är det så att matematikern råkade ut för en bilolycka 1975 som påverkade hans minne. Han minns allt som hände före 1975 och de senaste 80 minuterna. Saker där emellan har han ingen aning om.

För att komma ihåg de nödvändigaste sakerna skriver han upp dom på små lappar och fäster på sin kavaj. Bland annat har han en lapp där det står "Mitt minne räcker bara 80 minuter" för det har han ju glömt varje morgon när han vaknar.

Detta är en varm berättelse om denna till synes omöjliga vänskap. Det är absolut ingen actionbok, utan en lugn och mysig må-bra-bok.

Nu ska jag hoppa från en japansk författare till en annan, från Ogawa till Murakami. Till nästa bokcirkel ska vi läsa Murakamis "Norwegian Wood". Jag har läst den förut, men ska njuta av att få läsa den igen. Och eftersom mitt bokminne är lika långt som en myggas minne, så kommer jag i alla fall inte ihåg vad den handlar om.

1 kommentar:

Maud/En bok om dagen sa...

Det där lät verkligen intressant! Den ska jag hålla utkik efter. ;-)