onsdag 6 april 2011

Sofie Oksanen: Utrensning

Denna gångens bokcirkel blev lite annorlunda. Vi har läst Utrensning av Sofi Oksanen. I går samlades vi för att diskutera boken och efter det gick vi på teatern. Kul upplägg.

Boken utspelar sig i Estland. Vi får följa Aliide både som ung kvinna och som gammal kvinna 40 år senare. Som ung blir Aliide kär i svågern Hans. Hans tvingas leva gömd eftersom han varit med i Estlands armé och gjort motstånd mot sovjetunionen. Aliides kärlek till Hans leder till att hon sviker sin syster och systerdotter. Detta plågar henne resten av livet.

Som gammal kvinna får Aliide besök av den unga tjejen Zara som är på flykt. Det visar sig så småningom att det inte alls är någon slump att Zara kommer just till Aliide. Genom detta mötet rullas Aliides liv upp. Alla är agenter och rädda för olika angivare. Alla är både förövare och offer då Estland växlar från att vara invaderat av Sovjetunionen, Tyskland och till att bli fritt, men fortfarande inte vant sig vid öppenhet.

Boken hoppar fram och tillbaka mellan olika år, men det är aldrig några problem med att hänga med. Det är snyggt gjort och förstärker mystiken och spänningen. Jag funderade innan på hur detta skulle kunna göras i teatern, men det gjorde dom riktigt snyggt. Det fanns en ung och en gammal Aliide. När man gjorde ett hopp i tiden ändrades ljussättningen och Aliide som inte agerade var antingen inte på scenen eller stod helt stilla i någon kant av scenen.

Jag tyckte teatern var riktigt bra, men jag var glad att jag läst boken innan. Utan att ha läst boken kunde det nog varit svårt att hänga med i teatern, särskilt första halvan. Det var kul att först läsa boken och sedan se teatern.

Inga kommentarer: