fredag 24 september 2010

Ät mer vegetariskt

Nu var det länge sedan jag propagerade för att leva miljövänligt. Dags att påminna er!

Ett sätt att leva lite miljövänligare är att äta mindre kött. Jag tycker det är roligt att testa på att laga vegetariskt mat. Det är ytterligare ett sätt att variera menyn. Tyvärr är den maten mycket svårare att få i barnen. Därför får det bli två olika rätter, eller något slags köttillägg till barnen. Ett smart sätt är att utnyttja matlådorna. Förra helgen lagade jag därför ett par vegetariska rätter och frös in i matlådor. Det blev några lådor med quinoa med tomat och böngryta, dessutom blev det några lådor med råris och dalh. Dalh är en indisk linsgryta med röda linser.

Enligt naturskyddsföreningen har svenskarnas köttkonsumtion ökat med över 50 procent på 20 år, trots att produktionen av kött ger mycket stor miljöpåverkan. Det är mycket! Varför?

Om man inte vill äta helt vegetariskt så går det ändå att minska köttkonsumtionen mycket genom att lägga till rejält med grönsaker till måltiderna. Tänk på att en tredjedel av tallriken bör vara grönsaker.

3 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Bra tips! Vi försöker äta lite vegetariskt. Tycker det är svårt att vara påhittig, kanske för att man inte är van!

Camilla sa...

Ja, jag tror att det handlar mycket om vana. En middag måste inte bestå av kött, potatis och en sallad. Proteinet kan lika gärna komma från bönorna i salladen.

Dessutom är det ju inte så petigt med näringsämnena när man bara äter vegetariskt ibland. Då jämnar det nog ut sig mellan måltiderna.

Yevonde sa...

Klart det är en vana :) jag har varit vego många år, men nu när jag är gravid behövde jag lite kött. Det kroppen vill ha liksom.. men jag kämpar för att det ska bli minst två ggr i vecka.. :)

jag brukar inte byta ut mot köttliknande sojaprodukter eftersom soja med är rätt dåligt för miljön, men min favvorätt är asiatiska Laab, då blir det sojafärs. Prova! fantastiskt gott.