onsdag 26 augusti 2009

Khaled Hosseini: Tusen strålande solar

Efter att ha läst Khaled Hosseinis Flyga drake så ville jag ha mer. Jag ville veta mer om det mystiska landet Afganistan. På en loppis i somras fick jag tag i Tusen strålande solar för 10 kronor.

Nu har jag läst Tusen strålande solar. Jag tycker att Flyga drake är snäppet bättre men även denna ger en fantastisk inblick i folks levnadsvilkor i Afganistan. I detta fallet är det framför allt kvinnornas levnadsvillkor som beskrivs.

Boken handlar om Mariam som växer upp tillsammans med sin mamma. Bara 15 år tvingas hon av omständigheterna att gifta sig med en 30 år äldre man. Det blir ett kärlekslöst äktenskap med mycket våld. Efter ett antal år får hon sälskap av Laila som mycket ung blir mannens andra fru.

Det är svårt att begripa varför en 15 årig flicka ska gifta sig med en 45 årig man. Men i boken är man med på omständigheterna hela tiden och hur de olika människorna tänker så då framstår det inte längre som lika obegripligt. Jag tycker naturligtvis fortfarande att det är fel, men jag förstår det mer. Detta gäller flera konstiga beslut som personerna i boken fattar. Man får en förståelse av hur samhället, grannar och släktingar påverkar besluten.

Förutom att man får följa de två kvinnornas gripande öde så ger boken en bra historielektion om de ständiga oroligheterna i Afganistan. Först invasionen av Sovjetunionen, sedan en massa inbördes strider, sedan talibanerna och efter det invaderade USA.

Läs båda böckerna och lär känna ett nytt land. Böckerna är riktigt gripande. Jag gillar att jag kan ligga hemma i sängen och ändå få ut och resa. Tips på fler liknande böcker?

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Cicki sa...

Bägge böckerna är kanonbra.

Le Loup sa...

Först tänkte jag tacka för tipset om Mizou i Linköping, där hittade jag min klänning,och kan nu äntligen andas ut, tusen tack! :)
Sedan kom jag att tänka på boken "Vem vill bli miljardär?", det är den boken som bygger på "Slumdog Millionaire" som gått på bio.
Jag tyckte den var riktigt bra.

Anonym sa...

Tack! Det blir en utförlig rapport efter genomfört lopp =)