lördag 29 augusti 2009

Sya hembygdsgård

Idag var vi ute och åkte en runda i omgivningarna för att hitta geocacher och loppisar. Vi hittade några av varje, men dagens höjdpunkt blev ändå Sya hembygdsgård. Vi visste inget om det innan utan följde bara en skylt till loppis och café.

De hade billigt hembakat fika. Efter fikat började vi kika på hembyggdsgården. Vi började i handelsboden, fortsatte in i nästa rum och tittade på gamla bonderedskap. Sedan upp på övervåningen till en telefonsamling som var riktigt rolig. Bland annat hade dom en fungerande gammal manuell telefonväxel.

Hela tiden hittade vi nya små ingångar till små utrymmen. Så vi tittade på smedjan, bykhuset, bostadshuset med kök, skolsaker, skomakarsaker och en del hantverksaker. Sedan hittade vi ytterligare utrymme som var museedelen med bibliotek, träarbeten, skrädderi, kontor, stenhuggeri och brukshistoria från ett bruk som gjort spikar och kedjor och en del annat.

Allt var mycket fint iordningställt. Dessutom fanns det i stort sett en person per rum som berättade om sakernas historia, var sakerna kom ifrån och vad de användes till. Både vi vuxna och barnen lyssnade, frågade och tittade. Det var det bästa museibesök jag gjort på länge. Dessutom kostade det ju ingenting. Vi köpte fika, några lotter och några saker på loppisen så vi bidrog lite i alla fall.

Tyvärr så har dom bara öppet på lördagar sommartid. Nästa lördag är den sista för i år, men nästa år måste jag nog åka tillbaka och titta ännu mer.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: