lördag 27 oktober 2018

Kompostering

Efter mina klimatutbrott på bloggen för ett par veckor sedan så tänkte jag nu rikta om vreden till hopp. 2018 är ändå året då det börjar bli lite pinsamt att flyga, vegetarisk mat kan ätas av alla utan att vara konstig och det är trendigt att handla second hand eller att inte handla alls. Mer fokus på drivet och glädjen. Därför kommer det att ploppa upp en del goda exempel på bloggen framöver. Delvis inspirerade av Naturskyddsföreningens årsbok Ett hållbart liv.
Dagens tips blir att kompostera. Åtminstone så länge det inte är för kallt och snö så komposterar vi mycket av matavfallet. Resten sorteras i "gröna påsen", hämtas av sopbilen och komposteras av kommunen.
 Det känns så bra att bära ut potatisskal, grönsaksrens och dåliga äpplen i trädgården. Känns bättre att det hamnar i vår kompost än att betala kommunen för att ta hand om det.
En stor fördel är också att det blir så fin kompostjord som kommer väl till pass i trädgården. Både rabarber, vinbärsbuskar och grönsaksodlingar gillar näringen i kompostjorden. Vi komposterar matavfall i denna snurrkompost på ben. Jag blandar med trädgårdsavfall för att det inte ska bli för blött. Eftersom det bara är en liten del av trädgårdsavfallet som får plats i denna snurrkompost så har vi ytterligare ett par komposter för trädgårdsavfall.
Snurrkomposten är mycket effektiv. Jag är inte sponsrad utan tycker bara om vår kompost. Den kan vara proppfull ena dagen och ett par dagar senare har det sjunkit ihop så att det går att fylla på med mer. Ytterligare några veckor senare så är det jord. Den har två fack. Ett där vi fyller på och ett där maskarna jobbar i fred. När det är dags att byta är det bara att slå ut jorden och börja fylla andra halvan. Fungerar superbra just nu!

Inga kommentarer: