måndag 1 oktober 2018

Klimatkatastrof!

Permafrosten försvinner, glaciärisar smälter, ishavet blir för varmt så att det ändrar sitt beteende och svenska stränder spolas bort. Detta är bara några exempel ur senaste veckans nyhetsrapportering. Detta beror på att jordens medeltemperatur ökar. Forskare är överens om att den temperaturökning vi ser nu beror till största delen på de utsläpp av växthusgaser som vi människor orsakar. Klimatet har alltid varierat, men de förändringarna är mindre och långsammare än de vi ser nu.
Inte nog med att vi höjer jordens medeltemperatur, vi gör dessutom slut på jordens icke förnybara resurser. Redan den 24 mars hade vi i Sverige gjort slut på vår del av jordens resurser. Resten av året lever vi på lånade resurser. När svenskarna lever som vi gör så behöver vi 4.2 jordklot för att tillgodose alla våra "behov".

Detta är KATASTROF!

Det finns saker vi kan göra åt det, alla kan påverka i rätt riktning och alla måste vara med och bidra. Tre enkla saker att göra:
  • Färre transporter, framför allt mindre flygande! Vi kan inte flyga kors och tvärs över jordklotet hela tiden. Varje enskild person kan förstås minska sitt flygande men systemet behöver också ändras. Det är för billigt att flyga! Är det verkligen rimligt att det kostar 6500:- att flyga till Kina och tillbaka? Är det rimligt att företag flyger till södra Europa för att ha konferenser, för att det troligen är billigare än att ha konferens i närheten? Är det rimligt att åka på weekendresa till New York?
  • Handla färre prylar! Varje pryl du köper måste produceras. Även om prylen är "miljövänlig" så kräver den resurser för att tillverkas. Bäst är att inte köpa prylen alls. Bästa sättet att inte få "behov" av nya prylar är att inte vara i affärerna. Hitta på ett annat helgnöje än att gå och shoppa!
  • Ät mindre kött! Du behöver inte bli vegetarian, men minska på biffen. Och varför inte äta vegetariskt ibland. Det ger mer variation av kosten. Även här är det lätt att lägga skulden på individen, men det behöver styras av politikerna också. Kött är för billigt! Om köttet vore dyrare i förhållande till grönsakerna så skulle vi äta annorlunda. 
Gör vad du kan och tala om för politikerna att de måste fatta obekväma beslut, annars kommer det att bli väldigt obekvämt inom en väldigt snar framtid.
Jag som gillar Lyxfällan tycker att denna lite roliga film, med mycket allvar bakom, är väldigt bra!

Inga kommentarer: