lördag 16 april 2016

Renhornet

Idag var det dags för en av vårens stora scoutaktiviteter för mig. Vår scoutkår arrangerade ett scoutarrangemang som heter Renhornet. Det är en scouttävling för scouter i åldern 10-11 år från Östergötland och norra Småland. Det viktigaste är inte vem som vinner utan att alla scouter har roligt, lär sig lite nytt och får träffa andra scouter.

Dagens tävling var en runda på ungefär 3 km som delvis gick på stigar, men också delar rakt genom skogen. Utmed vägen fanns det fem stationer där scouterna fick utmana sina scoutkunskaper. Stationerna handlade om knopar, eldning, livlina, naturkunskap och att bedöma tid, vikt och avstånd. Scouterna tävlade i patruller med 3-5 scouter i varje patrull.
Jag tillbringade dagen vid eldstationen. Där skulle scouterna tända en eld för att tända ett tomtebloss som hängde ovanför. Vi hade förberett kassar med ved och spån för varje patrull. Allt för att det ska bli så rättvist som möjligt. Många kassar med lite ved i varje blir ändå ganska tungt när man ska bära det till platsen. De tre 14-åringarna som var med som funktionärer på vår station jobbade hårt hela dagen och verkade ha riktigt kul under tiden.
Scouterna som skulle elda jobbade också på bra. Det var inte helt lätt, men alla kämpade på bra.

Det var 32 patruller anmälda, men efter en del sjukdom så blev det 29 patruller som startade. Totalt var det 125 scouter som tävlade. Dessutom var det ungefär en ledare per patrull. Det blev mycket folk i skogen som skulle slussas genom stationerna utan för mycket köbildning eller väntetid. Jag var spindeln i nätet för hela arrangemanget så det har varit en del att planera och styra upp innan. Men med en massa bra ledare från vår kår så har det gått jättesmidigt. Även under dagen flöt det på bra och vid halv tre avslutade vi med prisutdelning. Det fina vandringspriset i form av ett renhorn delades ut till vinnarpatrullen. Alla deltagare fick var sitt märke som kan sys på skjortan som bevis på att de har deltagit och som ett minne av dagen.

Det har varit roligt att genomföra detta arrangemanget, men ändå lite skönt att det är avklarat. Det är ju ändå en del pirr inför arrangemanget, för man vet ju inte hur det ska gå.

Inga kommentarer: