tisdag 19 april 2016

Lisa Genova: Fortfarande Alice

Lisa Genovas bok Fortfarande Alice handlar om mitt i livet, vid 50 års ålder, får besked om att hon har Alzheimer. Hon börjar märka att hon glömmer småsaker och misstänker att det är hormonförändringar i samband med klimakteriet som spökar. När hon en dag inte hittar hem trots att hon är ett par kvarter från sitt hem där hon bott länge, då söker hon upp en läkare för att ta reda på vad som är fel.

Hon tycker ändå att vardagen fungerar ganska bra och fortsätter att forska och undervisa ytterligare en termin, men omvärlden märker att inte allt står rätt till. Boken beskriver så bra hur hon fortfarande är Alice, hon har fortfarande kvar sin kunskap men glömmer mer och mer vad som nyss hände. Boken beskriver hur hon slutar lita på sig själv och hur hon får svårare och svårare att föra normala samtal. Det blir för mycket att hålla i huvudet på en gång.

Boken är väldigt lättläst men jobbig att läsa. Man lider med Alice, ändå blir boken inte en svart historia. Det finns positiva saker också, som utvecklas i kapp med sjukdomen. Det var en gripande berättelse så jag har näst intill sträckläst boken. Alzheimer är en av många grymma sjukdomar. Det är mest äldre personer som drabbas och det är på något vis inte lika sorgligt som när alldeles för unga personer drabbas.

Inga kommentarer: