lördag 12 december 2015

Klimatfunderingar

Det pratas och skrivs väldigt mycket om miljöproblemen just nu när klimatmötet i Paris pågår. Jag har inte följt det så noga men det blir ändå att jag hör och läser en del. En intressant artikel tycker jag är den här om Indiens matkultur. Många i Indien är strikta vegetarianer av religösa skäl. Det har lett till en helt annan norm än i Sverige. Det finns en lag om att all mat som säljs ska ha en tydlig märkning av vad som är vegetariskt och vad som innehåller kött. I Indien står de vegetariska rätterna överst på menyn i stället för gömda längst ner som i Sverige.

Dessa skillnader märks tydligt i köttkonsumtionen. I Indien äter man 5 kg kött per person och år, mot 80 kg per person och år. Eftersom köttproduktionen är en stor bov i miljöproblemet så vore det bra om vi i Sverige och övriga västvärlden skulle kunna minska vår köttkonsumtion. Man behöver inte bli vegetarian för att minska köttkonsumtionen. Man kan äta vegetariskt några dagar i veckan, eller man kan helt enkelt minska mängden kött på tallriken och fylla på med mer grönsaker och baljväxter.

Något annat som blivit mer och mer tydligt i miljödiskussionerna är att det finns inte EN bra lösning på problemet. Det är summan av en massa små bra lösningar som kan ge resultat och alla kan bidra med någonting. Därför är det bra att lyfta fram många bra exempel på lösningar i stället för att leta efter det stora SVARET. Åter igen passar mitt favorituttryck "elefanter ska ätas i bitar". Det vill säga stora problem måste lösas en liten bit i taget.

Inga kommentarer: