fredag 20 november 2015

Olika drömmar

Idag vid eftermiddagsfikat på jobbet uppstod en lagom fredagsflamsig diskussion som ändå innehöll en allvarlig ton i botten. Vi började prata om diverse program där deltagarna får hjälp att reda upp sin situation, tex Lyxfällan. Därifrån hamnade vi på hur olika människor kan få kickar. En del får kickar av att köpa skor, trots att de varken behöver skor eller har råd. Det blir ett beroende på samma sätt som att få en kick av att ta droger. Ytterligare andra får kickar av att köpa billigt eller på andra sätt spara pengar, trots att just de inte alls behöver snåla. Där kan jag känna igen mig.

En kollega satt och drömde om ett liv i lyx med uppassare och så vidare. Han undrade ärligt VARFÖR man ska leva sparsamt. Mitt svar är:
- För att kunna sluta jobba vid 55 år i stället för vid 65 år.
Hans svar:
- Då jobbar jag hellre till 65 år och lever bra under tiden.

Allt beror ju på hur man definierar sparar och hur man definierar ett bra liv. Jag ser det inte som att snåla när jag väljer att ha med matlåda i stället för att gå ut och äta lunch varje dag. Jag ser det inte som att snåla när jag låter bli att renovera och inreda huset för en massa pengar. Jag ser det inte som att snåla när jag cyklar till jobbet i stället för att vi skulle ha dubbla bilar. Det är ungefär som jag har det som jag vill leva mitt liv oavsett om jag har pengar att lägga på mer lyx eller inte.

Som kontrast kommer jag hem och läser om en vän som är ute och tältar i snön på Fulufjället. Han går en friluftsledareutbildning och skickar en massa fantastiska bilder från deras utflykter. Honom kan jag bli avundsjuk på, men inte på livet i lyx. Min dröm är snarare mer tid i naturen än ett mer lyxigt vardagsliv.

Bra att vi är olika så att det blir bra diskussioner och alla kan göra som de vill, men det är spännande hur olika det kan vara.


2 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Ja, tyvärr har jag ju upplevt att så många av de jag känner aldrig fått uppleva sin pension. De har gått ur tiden, alldeles för tidigt. FÖr dem så hade sparandet till sen aldrig fungerat. Bättre att leva under tiden. Att spara tills man är 65 känns lite som att skjuta upp livet lite ibland :) Man kan ju heller inte vara säker på att man har hälsan efter en viss ålder. Kanske får man krämpor som man inte räknat med och man inte kan göra allt man vill...

Camilla sa...

Du har så rätt Trillingnöten i att man ska leva medans tid är. Jag menar inte att man inte ska unna sig någonting, men jag menar att man samtidigt kan tänka på framtiden och spara en slant. Det kan eventuellt möjliggöra att man inrte behöver jobba tills man är 67år (eller vad nya pensionsgränsen kommer bli), man kanske har möjlighet att sluta några år tidigare medan man fortfarande är pigg.
Frågan är vad man lägger in i att leva ett gott liv. För någon är det att få åka till Thailand en gång om året. För någon annan är det att få köpa 700 par skor. För en tredje är det att ha en nytvättad bil varje vecka. Men det kan lika gärna vara att få tid att ta en promenad i skogen.