onsdag 29 juli 2015

Johanne Hildebrandt: Förbannade fred

Johanne Hildebrandts bok Förbannade fred har legat ett tag i min ska-läsa-hög. Många har säkert läst hennes böcker för länge sedan då det pratades mycket om dem.

Boken handlar om några olika personer vars öde naturligtvis möts mot slutet av boken. Huvudpersonen är Sara som ska resa till Tchad för att göra reportage vid ett flyktingläger. Reportaget ska användas för att få in pengar till en hjälporganisation vid en tv-gala.
De andra personerna är en grupp flyktingar på väg till flyktinglägret, några svenska i en fredsbevarande styrka och en amerikansk legosoldat.

Boken ger en trovärdig beskrivning av det smutsiga kriget, om situationen för civilbefolkningen och till viss del om den misskötta hjälporganisationen som några kan sko sig på. Dessutom beskrivs konkurrensen för journalister. Sara vill göra något för att hjälpa människor, för att få in mycket pengar till en hjälporganisation som hon tror på. Det visar sig att hjälporganisationen inte var så trovärdig som hon trodde och att hennes chefer inte hade hjälpandet som högsta mål med hennes resa.

Boken är mycket snabbläst och bra som underhållning. Intressant och trovärdig, men inte så djup.

Inga kommentarer: