lördag 11 juli 2015

Scoutläger och en jobbvecka

Först var det scoutläger med 4000 scouter utanför Lysekil och sedan var det jobb en vecka. Nu är det semester i fyra veckor utan så mycket planerat. Jag tänker då och då att det här skulle man kunna blogga om, men har inte gjort det. Här kommer i alla fall lite från scoutlägret Liv@2015.

 På ett stort scoutläger händer det många olika saker hela tiden. Några timmar varje förmiddag eller eftermiddag hade vi schemalagda aktiviteter med olika teman som hav, strand, skog osv. Utöver det fanns det en massa spontanaktiviteter som man valde själv att göra. Några gjorde batik. Det blev riktigt snygga saker.
 En mycket populär aktivitet var att fiska krabbor. Det gör väl västkustbarn hela tiden men för oss östgötar var det spännande. Brygghäng med krabbfiske och bad var skön avkoppling.
 Mycket tid går åt till att laga mat. Man bor i byar med ungefär 50 personer från 2-3 kårer. Maten planeras av lägerledningen, men lagas i varje by. Vi använda både denna spis och en gasspis. Gas är smidigt, men en bra eld värmer fortare. Ofta behövde vi flera "plattor" så vi körde parallellt.
 Det ingår ju att göra lite bus också. Efter att ha klarat av aktiviteterna på stranden i värmen så började scouterna hälla vatten över sig, med kläder och allt. Ungefär som "ice-bucket-challenge". Extra roligt när de fick göra det på en ledare, dvs mig.
 Mannen jobbade som funktionär. På förmiddagarna instruerade han geocaching och på eftermiddagarna säkrade han klättrare. Våra scouter passade på att prova klättring en eftermiddag.
 Aktiviteten hav gick ut på att paddla runt och hitta bokstäver på bojar. Det blev många kanoter i den lilla viken.
 Några av oss ledare provade surströming och fick då det fina surströmingsmärket. Det smakade inte alls så tokigt.
 På ett scoutläger kommer man till en tom gräsyta och bygger upp en by med tält, kök, sittplatser, tvättställ, avfallshantering och diskmöjligheter. Toaletter finns gemensamt och sköts av lägerfunktionärer. För att bygga saker i byn används slanor. De går att bära, men några konstruerade denna kärra av två vagnar. Alla sätt är bra, utom de dåliga.
 En kväll var det återträff från scoutledarutbildningen TG som jag gick förra året. Det dök upp ungefär 15 personer som gått kursen någon gång. Den äldste gick kursen 1953 och nyast var jag som gick förra året. Det blev en fin kväll tillsammans med en trubadur som sjöng och spelade Taube-visor. Efteråt tittade vi på utsikten över Sveriges enda fjord Gullmarsfjorden.
 Sista natten valde en del scouter att sova under bar himmel. Mycket mer spännande än att sova i tältet.
Det är roligt att vara på läger med ungdomarna och se hur de njuter, umgås, jobbar och utvecklas. Vi pratar ofta om en scouthög. Det är tonåringar som ligger huller om buller i en vänskaplig hög. Här blev det inte en hög utan mer en jättekram. Smartast är nog tjejen som sitter under och på så sätt får skugga.

1 kommentar:

Trillingnöten sa...

Blir så sugen på att bli scout när jag ser dina bilder, varje gång!