torsdag 15 januari 2015

Game over

Är det inte så är det det andra och inte blir det tid (eller ork) att blogga där emellan.

Idag var jag på föräldrarinformation om datorspelande. Det kändes passande med tanke på de datorspelande ungdomarna i det här huset. Det var Game over som pratade. Game over hjälper ungdomar och vuxna som har problem med spelande. I första hand gäller det pengaspel, men mer och mer har det kommit att bli även datorspel.

Det var en mycket bra föreläsning som berättade och informerade utan att moralisera. De pratade om för och nackdelar med datorspelande. I lagom mängd, när det inte går ut över skola osv så är ju datorspelande lärorikt. De beskrev hur det är när ett sunt spelande övergår till att bli ett problem och gav några tips till oss som föräldrar.

Det som tog hårdast var när de berättade om ungdomar som kommer och undrar vad det är för fel på deras föräldrar:
Barnets intresse är fotboll. Mamma skjutsar till och från fotbollsträningar, står och tittar på fotbollskupper, bakar kakor till lagets försäljning. Mamma är inte intresserad av fotboll men lägger ändå många timmar i veckan på det. Så långt verkar väl allt friskt!
Sedan byter barnet intresse och tycker att datorspel är det roligaste som finns. Då närmar sig inte mamma. Hon frågar inte vad barnet gör. Hon frågar inte om det går bra. Hon tar inte reda på om barnet är duktig. Hon undrar inte vilka barnet pratar med över nätet. Hon vill bara begränsa spelandet.  Gissa om det blir konflikter och barnet undrar varför inte föräldrarna kan lägga lite tid på även detta intresse.

Nu pratas det en del datorspelande här hemma eftersom de är flera som spelar. Både jag och Mannen har ju viss datorvana så vi hänger med en del i snacket (jag lite mindre, men ändå). Läget är nog inte så illa, men jag ska ändå bli bättre på att ta reda på vad Martin gör vid datorn.

2 kommentarer:

Cicki sa...

Jag funderar hur det blir med kommande generation? Då kanske det är barnen som har problem med föräldrarnas datortid. Det känns som en risk idag när man ser hur unga föräldrar sitter med sina mobiler och surfplattor istället för att aktivera sig med barnen. Vi har ett levande exempel nära oss. Vi vågar inte lägga oss i men det känns som ett problem....:-(

Camilla sa...

Helt rätt Cicki att det kan bli lika stort bekymmer med föräldrarnas datortid. Ibland tror jag också att barnens datoranvändande kan bero på att föräldrarna vill ha lugn och ro. Om barnet sitter framför datorn så vet du var barnet är och du som förälder får "egen" tid.