måndag 13 oktober 2014

Att få iväg sonen från datorn

Det är en utmaning att få en 13-åring kille att göra något annat än att sitta framför datorn.  Jag sparkar ut honom till studsmattan då och då, men som en magnet så är han tillbaka vid datorn efter 10-15 minuter.

De senaste dagarna har jag lyckats bra några gånger i alla fall. I lördags satt Martin och en kompis framför datorn igen. Jag frågade om de inte ville med till scoutgården och klippa gräset. Jo då, de hängde med. Det som lockade var naturligtvis att köra åkgräsklippare. En körde och den andra sprang bredvid, sedan bytte dom. Efteråt var båda överens om att det var roligt!
Ett annat lyckat försök var att äntligen ta tag i Martins födelsedagspresent. Det var en byggsats från Teknikmagasinet som heter "14-in-1 Educational Solar Robot Kit". Vi valde en av de 14 robotarna och började bygga. Satsen och bruksanvisningen var verkligen bra gjord med tydliga anvisningar. Det var ändå en del pill och det tog en god stund att få ihop den. Vi har pillat med det under en stund vid tre kvällar. Nu har vi fått ihop den och den fungerar bra, förutom att solcellen inte är så bra. Roboten fungerar om man håller den några centimeter ifrån en stark lampa. Hur ska roboten kunna röra sig då den inte få komma mer än några centimeter från lampan?
Trots att det inte blev en superbra robot så blev det i alla fall tre kvällar med en stunds gemensamt knåpande utan datorn. Lite mystid tillsammans!

I kväll fick Martin sitta vid datorn i fred medan jag tog tag i det där med e-legitimationen igen. Med Telia support på tråden så fungerar det slutligen. Killen på Telia support var hjälpsam och bra, alltid en liten tröst efter allt strul.

Inga kommentarer: