torsdag 18 juli 2013

Kajak vid Arkösund

Nu har vi varit ute på en tvådagarspaddling med hela familjen. Det började bra när vi packat hela bilen med tält, sovsäckar, mat, kläder, osv osv. Vi körde iväg, men kom som tur var inte längre än till första gatukorset när jag inser att vi glömt kajakerna. De kan vara bra att ha när man ska på paddeltur.
 
Vi åkte till Arkösund där vi bokat tre hyrkajaker. Vid stranden fyllde vi kajakerna med all vår packning och justerade pedaler. Innan vi gav oss iväg passade vi på att köpa var sin glass.
Först paddlade vi till Kopparholmarna vilket var 3,5 km i lätt motvind över ganska öppet vatten. Det fungerade hur bra som helst även för Martin som trots allt bara är knappt 12 år. Vi hade egentligen bokat en dubbelkajak, men på grund av dubbelbokning så blev det enmanskajaker till alla.
När vi slappade på ön så passade Martin på att pumpa ur lite vatten ur Östersjön med kajakens länspump. Hoppas att ingen gick på grund när vattennivån sjönk.
På Kopparholmarna fanns en vandringsled runt ön på drygt en kilometer. Utmed stigen fanns även ett nyöppnat litet naturum. Jättefint ordnat och en fin ö. En av de två geocacherna på ön låg i vattnet så några av oss passade på att bada. Det blev mycket prylar utspridda på vår lilla berghäll efter att vi badat, cachat och fikat.
Så småningom paddlade vi vidare till ön Lunda. Dit var det medvind så det gick betydligt fortare att paddla de 4,5 km än de tidigare 3,5 km. Vi hittade ett fint ställe där det gick att gå iland. Här fanns både toalett och lämpliga tältplatser.
Efter att ha satt upp tält och ätit mat så låg barnen och slappade i kvällssolen medan Mannen och jag gick en promenad tvärs över ön för att logga cachen som fanns på denna ö. Trots att klockan började bli mycket var det fortfarande varmt och så nära vindstilla som det kan vara vid kusten.
Så här såg vår plats ut. Kajakerna ligger uppdragna mitt fram på bilden och barnen ligger lite till vänster. Tälten står utanför bild längre upp åt vänster. Vattnet är näst intill spegelblankt.
Det var en helt magisk kväll med vacker solnedgång. Det var så skönt och så vackert att jag fick nypa mig i armen många gånger för att fatta. Jag tog ett sent kvällsdopp och sedan satt vi på klipporna och njöt innan vi kröp in i tältet.

Idag paddlade vi en lite kortare sträcka och var tillbaka till Arkösund för att laga en sen lunch. Tanken var att vi skulle ätit lunch på vägen tillbaka, men vi hittade ingenstans där det var lämpligt att gå i land. På vägen tillbaka tittade vi på fågellivet. Vi tittade på tärnor, trutar, skarvar och hägrar. Plötsligt dök det upp en havsörn som flög över oss. Häftigt med så stora fåglar.
Det blåste lite mer idag, men eftersom vi paddlade mer mellan öar och i ett smalt sund så gjorde det inte så mycket. Precis sista biten in i hamnen blåste det ordentlig motvind och vi började bli trötta. Jag hoppas ändå att det inte är den lilla jobbiga snutten som barnen minns när vi haft en så kalasfin tur i övrigt.
På hemvägen från Arkösund åkte vi genom Söderköping och avslutade en lyckad utflykt med var sin rejäl glass!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hvor ser det dog hyggeligt ud. Der er intet som en kajaktur med familien.

/ Marianne

Martin sa...

Visst är det fantastiskt att paddla, att komma nära vattnet och naturen, vara en del ev elementen och känna vågrörlerna i hela kroppen. Jag har många oförglömliga kajakminnen,